Memorandum bio.be/essenscia focust op innovatie, talent en logistiek om wereldwijd leiderschap van Belgische life sciences-sector te versterken
In aanwezigheid van Eerste minister Alexander De Croo heeft bio.be/essenscia, de Belgische sectorfederatie voor de biotech en life sciences, vandaag haar memorandum met beleidsvoorstellen voorgesteld onder de titel: ‘Belgische biotech voor een betere wereld’. De essentie? Met de juiste beleidskeuzes kunnen we de Belgische biotech en biofarma aan de wereldtop houden. Er zijn drie cruciale succesfactoren om de concurrentiekracht van de sector te bevorderen: innovatie omarmen en stimuleren, meer talent opleiden en aantrekken en de unieke positie van ons land als logistieke draaischijf versterken. Stuk voor stuk beleidsthema’s die vanuit internationaal perspectief bekeken dienen te worden.
De biotechsector in België zit sterk in de lift. De voorbije tien jaar is het aantal directe jobs in de biofarma- en biotechindustrie fors gestegen van 26.000 naar ongeveer 39.000 jobs, een toename met liefst 50%. In diezelfde periode is de export bijna verdrievoudigd en zijn de investeringen in onderzoek & ontwikkeling meer dan verdubbeld: van 2,2 tot 5,3 miljard euro. Met meer dan 600 bedrijven – van talrijke start-ups en spin-offs tot toonaangevende internationale ondernemingen – heeft de Belgische ‘Health & Biotech Valley’ onmiskenbaar een groot internationaal groeipotentieel.
Het komt er nu op aan dat economisch potentieel te benutten door de digitale, duurzame en technologische transities in de sector maximaal te faciliteren. De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en heel wat buurlanden trekken voluit de kaart van een offensief biotechbeleid en maken forse budgetten vrij om innovatie te ondersteunen en investeringen aan te trekken. Om de unieke troeven van de Belgische biotech wereldwijd te kunnen blijven uitspelen, moeten we doelgerichte beleidskeuzes maken en de krachten bundelen om deze innovatieve topsector concurrentieel te houden.
Innovatie als topprioriteit
Het verkiezingsmemorandum van bio.be/essenscia bundelt daarom een reeks concrete beleidsvoorstellen rond drie centrale thema’s: innovatie, talent en logistiek. De aantrekkelijkheid van België als broedplaats voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen en biotechnologische productieprocessen – ook in het domein van agro- en industriële biotech – is daarbij van cruciaal belang. Innovatie heeft namelijk een impact op de volledige waardeketen: van innovatief onderzoek tot klinische testen, van vooruitstrevende productiemethodes tot logistieke netwerken.
Daarom is het essentieel dat het R&D Biopharma Platform, dat twee jaar geleden onder leiding van premier De Croo werd gelanceerd en waar bio.be/essenscia deel van uitmaakt, ook tijdens de volgende legislatuur wordt verdergezet.
Eerste minister Alexander De Croo: “Op goed 25 jaar is België uitgegroeid tot een toonaangevend biotechland met een wereldwijde reputatie en erkenning, dankzij topexpertise van toptalent. Tijdens de coronacrisis kon de hele wereld op ons rekenen. Dat potentieel moeten we koesteren en uitbouwen. Als andere landen onze succesformule willen kopiëren, moeten we inventief zijn en de concurrentie telkens een paar stappen voorblijven. Via het R&D Biopharma Platform zet deze federale regering daar samen met de industrie en de academische wereld de schouders onder. Met de forse ambitie dat België ook de komende 25 jaar een wereldtopper zal zijn met het juiste talent voor innovatie, productie en export van biotech- en biofarma-oplossingen.”
Geoffrey Pot, voorzitter bio.be/essenscia: “Met de juiste beleidskeuzes houden we de Belgische biotech en life sciences-sector aan de wereldtop. Laat ons ambitieus zijn en onze unieke uitgangspositie samen verder versterken. Door van België het epicentrum te maken van innovatie in biotech. Door in ons land de meest geavanceerde en gedigitaliseerde Factories of the Future uit te bouwen. Door bruggen te bouwen tussen onderwijs en bedrijfsleven en België internationaal te promoten als talentpool. Door onze luchthavens en zeehavens alle kansen te geven om de meest duurzame logistieke partners van de wereld te zijn. Zo maken we van de Belgische biotech een wereldmerk.”
Op het vlak van innovatie schuift bio.be/essenscia twee grote uitdagingen naar voor: de beschikbaarheid van risicokapitaal substantieel vergroten en een slimme strategie van fiscale steunmaatregelen uitwerken. Om de concurrentiestrijd met het buitenland te winnen, is het ook van belang om mogelijke drempels voor innovatie weg te werken, zodat ons land een innovatieleider kan blijven in nucleaire geneeskunde en de ontwikkeling van cel- en gentherapie, de zogenaamde ATMP’s (Advanced Therapy Medicinal Products).
https://twitter.com/alexanderdecroo/status/1706688227522859123
Internationaal talent en wereldwijde logistiek
Het aantrekken van goed opgeleid talent is evenzeer een fundamentele uitdaging. Zowel kwantitatief – een recente studie in opdracht van het Observatorium voor de Farmaceutische Industrie (OFI) voorspelt dat de sector de komende 3 tot 5 jaar zo’n 1.500 extra jobs per jaar zal creëren – als kwalitatief, doordat nieuwe skills nodig zijn voor gedigitaliseerde en geautomatiseerde biotechnologische R&D- en productieprocessen. Dit vraagt om een gedifferentieerde en doeltreffende aanpak: blijven investeren in praktijkgericht STEM-onderwijs, zoals duaal leren, en in levenslang leren, met een centrale rol voor de sectorale opleidingscentra aptaskil en ViTalent. Meer internationaal talent naar ons land halen, blijft eveneens een absolute must.
Tot slot kan je geen wereldwijd succes boeken zonder een efficiënt logistiek platform dat de wereld connecteert met Belgische biotechinnovaties. De coronacrisis heeft aangetoond dat logistiek een kritische succesfactor is die steeds centraler komt te staan in elke bedrijfsstrategie. De toenemende digitalisering en nieuwe gezondheidstherapieën leggen de lat ook hoger voor traceerbaarheid, snelheid en veiligheid. Dat vraagt om meer coldchain transporten, slimme mobiliteitsoplossingen en een stimulerend regelgevend kader, bijvoorbeeld met het behoud van nachtvluchten.
Frédéric Druck, secretaris-generaal bio.be/essenscia: “België is altijd een van de pioniers geweest in biotechnologie. Onze ambitie bestaat erin pionier te blijven. Daarvoor moeten we vaker vanuit een internationale visie durven denken, zodat beloftevolle biotechbedrijven in België sneller kunnen uitgroeien tot gerenommeerde wereldspelers. Als sector geven we het goede voorbeeld door massaal te investeren in talent. Nergens ter wereld is er zo’n rijkdom aan gespecialiseerde opleidingscentra voor de life sciences, met aptaskil en ViTalent. En van de EU Biotech Campus, een project uit het Belgische relanceplan, willen we het meest toonaangevende competentiecentrum voor biotech maken in Europa.”
Tineke Van hooland, adjunct-secretaris-generaal bio.be/essenscia: “Wat we hier in België uitvinden, kunnen we ook bij ons produceren. Wat we hier niet maken, kunnen we niet exporteren. Dat illustreert hoe sterk innovatie, productie en export met elkaar verbonden zijn. België blinkt uit in biotech, maar het steunbeleid in andere landen kan die positie ondermijnen. We hebben heel wat troeven, maar nu is het tijd om doortastende maatregelen te nemen die deze sector structureel in ons land verankeren. Niet alleen op het vlak van innovatie en productie, maar ook inzake talentontwikkeling en logistieke positionering. Niet enkel voor vandaag en morgen, maar vooral voor de volgende decennia.”
Download het memorandum van bio.be/essenscia: Belgische biotech voor een betere wereld
‘Shaping the future of biotech in Belgium: what’s next?’ Tijdens het jaarevent van bio.be/essenscia werd vooruitgeblikt naar de toekomstkansen van de life sciences-sector in ons land. Met getuigenissen van experten van Brussels Airport Company, Deloitte, GSK, Johnson & Johnson, PDC*line Pharma en Universiteit Gent-CESPE en videotestimonials van aptaskil, iTeos Therapeutics, Port of Antwerp-Bruges en ViTalent. Techwatcher Andrii Buvailo besprak in een keynote de impact van artificiële intelligentie op de life sciences-industrie, premier Alexander De Croo zette in zijn slottoespraak de spotlights op de troeven van de Belgische biotechsector.