Chemie en life sciences

 

Wist je dat België wereldkampioen is in chemie en kunststoffen naar omzet per inwoner? Dat ons land een Europese koploper is in de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen, vooral tegen kanker? En dat de Belgische biotechnologie wereldvermaard is? Zowat alle internationale chemie- en farmabedrijven hebben een productievestiging of onderzoekscentrum in België, maar de sector telt ook heel wat kmo’s en start-ups.

Die unieke concentratie aan kennis en expertise zorgt voor heel wat welvaart en welzijn. Zo is de sector goed voor een derde van alle Belgische export. De chemie en life sciences is dus erg belangrijk voor onze economie, maar vooral de maatschappelijke meerwaarde is groot. Dag na dag komt de sector met nieuwe innovaties voor meer levenskwaliteit en comfort in alle segmenten van de samenleving.

De chemie en life sciences in jouw dagelijks leven

Levenskwaliteit & gezondheid

De chemie en life sciences zorgt ervoor dat we in onze elementaire basisbehoeften kunnen voorzien. Geneesmiddelen en vaccins, wasmiddelen en verzorgingsproducten, cosmetica en parfums zorgen voor een betere hygiëne en gezondheid. Maar de sector levert ook de essentiële bouwstenen voor comfortabel wonen (denk aan isolatiematerialen en kunststofbuizen, maar ook verven of ramen en deuren), kwaliteitsvolle voeding (dankzij meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen, waterzuivering en voedselverpakkingen voor een langere houdbaarheid) en textiel (van regen- en sportkledij tot nylon en andere kunststofvezels).

Communicatie & transport

Neem je smartphone of tablet vast en je hebt letterlijk heel wat chemie in handen. Het scherm, de batterij, de kunststof bekleding, de microchips, … onze digitale wereld is opgebouwd uit componenten aangeleverd door de chemiesector. Dat is net zo met duurzaam transport. Of het nu gaat om carbonfietsen, batterijen voor elektrisch rijden of lichtgewichtmaterialen die ervoor zorgen dat auto’s en vliegtuigen minder brandstof verbruiken. De chemiesector speelt ook een sleutelrol in de ontwikkeling van waterstof als propere brandstof van de toekomst. 

Sport & ontspanning

Of je nu profsporter bent of voor je plezier sport beoefent. De chemie en life sciences zorgt ervoor dat je in de beste omstandigheden je grenzen kan verleggen. Met tal van innovaties om de materialen te verbeteren die gebruikt worden in sportkledij en sportuitrusting. Dat varieert van veerkrachtige sportschoenen tot kunstgras, van kunststofharsen voor golfballen en wintersportartikelen, tot sterke materialen voor valhelmen en beschermende motorpakken. Met chemie sta je veilig aan de start.

Duurzaamheid & klimaat

Zonder chemie geen hernieuwbare energie. De sector levert de cruciale materialen voor windturbines en zonnepanelen, maar zorgt ook voor forse energiebesparingen dankzij isolatiematerialen voor huishoudtoestellen en gebouwen. De chemie en life sciences speelt ook een voortrekkersrol in de circulaire economie door kunststoffen beter te recycleren, materialen vaker te hergebruiken en nieuwe producten te maken van bio-gebaseerde grondstoffen zoals hout- en landbouwafval, insecten of algen. Om de klimaatuitdaging aan te pakken, wordt het broeikasgas CO2 vandaag al opgevangen en gebruikt als waardevolle grondstof, bijvoorbeeld in de schuimvulling van matrassen.