De Commissie Leefmilieu van het Europees Parlement heeft op 24 oktober een compromisvoorstel goedgekeurd over de herziening van de verordening rond verpakkingen en verpakkingsafval, de zogeheten Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR). Dit voorstel zal eind november worden gepresenteerd aan het voltallige Europees Parlement door de rapporteur, Europarlementslid Frédérique Ries. essenscia heeft fundamentele bedenkingen bij het huidige voorstel en zal zich blijven inzetten om kennis en expertise te delen om alsnog tot een meer coherent en werkbaarder wettelijk kader te komen.
Als sectorfederatie vertegenwoordigt essenscia zowel gebruikers van verpakkingen – in heel diverse sectoren zoals de basischemie, inkten en de gezondheidssector – als producenten van kunststof verpakkingen. Daarbij gaat het vaak om verpakkingsoplossingen met hoge kwaliteitsvereisten, zoals voedselverpakkingen, transportveilige verpakkingen of verpakkingen die de stabiliteit en effectiviteit van geneesmiddelen en medisch materiaal garanderen. Deze toepassingen hebben een positief milieueffect en beschermen bijvoorbeeld ook voedingsgewassen tegen de gevolgen van klimaatverandering of verlengen de bewaartijd van voedsel.
Aan deze belangrijke maatschappelijke voordelen wordt echter voorbijgegaan in de actuele herziening van de Europese verpakkingswetgeving. Het initiële voorstel van de Europese Commissie heeft weinig of geen rekening gehouden met al het voorbereidend werk dat werd geleverd. Hierdoor is de voorgestelde regelgeving onevenwichtig en arbitrair, waarbij de socio-economische realiteit onvoldoende in overweging wordt genomen. De compromistekst die deze week werd aangenomen heeft inspanningen geleverd om de oorspronkelijke tekst te verbeteren, maar heeft de bezorgdheden van de sector niet kunnen wegnemen.
Zo blijven er legitieme bekommernissen bestaan over de ongelijke behandeling van kunststoffen in vergelijking met andere verpakkingsmaterialen, mogelijke belemmeringen voor het op de markt brengen van bepaalde verpakte producten, met name in de gezondheidssector, en potentiële hinderpalen voor het veilig transporteren van goederen tussen industriële locaties. Er is ook een gebrek aan technologieneutraliteit inzake recyclagetechnieken en er zijn incoherenties met andere wetgevingen, zoals de REACH-verordening voor een veilig gebruik van chemische stoffen. Het principe om technische details achteraf te regelen via zogenaamde ‘Delegated Acts’ impliceert bovendien een reëel risico tot uitholling van het democratisch proces.
Saskia Walraedt, directeur essenscia PolyMatters: “De bedrijven uit de chemie, kunststoffen en life sciences zijn vragende partij om constructief samen te werken en technische expertise en wetenschappelijke kennis te delen over de specifieke gebruiksdoelen van verpakkingen. Zo kunnen we tot een meer coherente, uitvoerbare en juridisch robuuste verpakkingswetgeving komen die milieudoelstellingen verzoent met maatschappelijk welzijn en duurzame economische groei.”