Vanaf 1 januari 2025 verdubbelen de transmissienettarieven voor de energie-intensieve industrie. Voor de chemie- en farmasector betekent dit een forse meerkost van 80 miljoen euro, wat de internationale concurrentiepositie verder ondermijnt. Zeker omdat industriebedrijven in België vandaag al een pak meer moeten betalen voor elektriciteit dan hun concurrenten in de buurlanden. Sectorfederatie essenscia dringt aan op de snelle invoering van een korting op de nettarieven voor industriële afnemers, net zoals dat in Frankrijk en Duitsland al jaren het geval is. De urgentie is zo hoog dat alle opties dienen bekeken te worden: via de regering in lopende zaken, de toekomstige federale regering of langs parlementaire weg.
Transmissienettarieven zijn de kosten die netbeheerder Elia doorrekent voor toegang tot het elektriciteitsnet en investeringen om dit net uit te breiden en te versterken. Vandaag liggen deze tarieven voor de energie-intensieve industrie in België al 3 tot 5 keer hoger dan in de buurlanden. Vanaf 1 januari zullen de tarieven nog eens verdubbelen, wat de concurrentiepositie van de industrie verder verzwakt en de kostenhandicap opdrijft. Bedrijven betalen nu al 10 tot 21% meer voor hun elektriciteit dan in de buurlanden, en zowat het dubbele in vergelijking met hun concurrenten elders in de wereld.
Toepassing energienorm
Een korting toekennen op de transmissienettarieven voor de energie-intensieve industrie, de economische sterkhouder van ons land, is daarom een dringende en cruciale maatregel. Dit past ook in de toepassing van de wettelijk vastgelegde energienorm, die de energiekosten in ons land in lijn moet houden met die in de buurlanden. In Frankrijk en Duitsland, landen met eveneens belangrijke industriële activiteiten, gelden er kortingen van 76 tot 90% voor de industrie. Om een gelijk speelveld te garanderen is het essentieel om ook in ons land zo’n korting in te voeren, integraal afgestemd op de regeling in de buurlanden.
De opening is hiervoor gemaakt met een amendement op de elektriciteitswet, in mei goedgekeurd in het federale parlement. De uitvoering dient echter nog te gebeuren via een koninklijk besluit. Omdat de tijd nu echt dringt – de verdubbeling gaat onverbiddelijk in op 1 januari – is het noodzakelijk dat beleidsmakers de komende weken een solide oplossing uitwerken. Dat is mogelijk als er over partijgrenzen heen constructief wordt samengewerkt: in het parlement, de regering in lopende zaken, en de formatie van een nieuwe federale regering. Zoniet dreigt de concurrentiepositie van de energie-intensieve industrie, en bijgevolg de Belgische economie, verder te verzwakken.
Yves Verschueren, gedelegeerd bestuurder essenscia: “Een verdubbeling van de transmissienettarieven zou opnieuw een ferme uppercut betekenen voor de sector van de chemie en life sciences. In de sterk verslechterde economische context valt zo’n bijkomende stijging van de energiekost niet meer te incasseren. Bovendien kennen buurlanden als Frankrijk en Duitsland hun industrie wel een korting op de transmissienettarieven toe, waardoor onze kostenhandicap met onze twee belangrijkste handelspartners in de Europese Unie verder dreigt te ontsporen. We hebben nog minder dan een maand om met een oplossing te komen voor een probleem dat al langer dan een jaar is aangekondigd. De urgentie kan niet hoger zijn.”