Operation Clean Sweep

Streven naar zero pellet loss

Om te vermijden dat kunststofkorrels of -pellets accidenteel in de natuur belanden, engageren kunststofproducente en -verwerkers zich in het Operation Clean Sweep (OCS)-programma. Dit is een vrijwillig initiatief dat via een combinatie van preventieve en curatieve maatregelen wil voorkomen dat kunststofkorrels bij de productie, opslag, verwerking of transport ongewild in het milieu terechtkomen.

In de haven van Antwerpen, de polymeerhub van Europa voor zowel productie, behandeling, opslag als distributie van deze plastic pellets, vertaalt het OCS-programma zich concreet in een uitgebreid Zero Pellet Loss actieplan. Samen met Alfaport Voka, Febetra, Plastics Europe, Port of Antwerp-Bruges en Transport & Logisitiek Vlaanderen zet essenscia daar mee de schouders onder. Het Operation Clean Sweep (OCS) Port of Antwerp Activity Report 2021 geeft een overzicht van de vrijwillige inspanningen van kunststofproducenten, logistieke partners en transportbedrijven in hun gezamenlijk streven naar zero pellet loss.

essenscia PolyMatters animeert ook workshops met haar leden om best practices die kunststofverliezen vermijden, met elkaar te delen.