Ongeveer 30.000 bezoekers hebben dit weekend een unieke blik achter de schermen genomen bij zo’n 50 chemie-, kunststof- en farmabedrijven in België. De opendeurdagen van de chemie en life sciences, een organisatie van sectorfederatie essenscia, vinden slechts eens om de vier jaar plaats en stonden ditmaal in het teken van de duurzame innovaties en de vele jobkansen in de sector. Van de bijna 2.000 openstaande vacatures bij chemie- en farmabedrijven, een recordaantal, is bijna de helft bestemd voor technisch TSO-talent.
Imponerende chemie-installaties, imposante opslagtanks en intrigerende laboratoria. Het ontdekkingsweekend van de chemie en life sciences bood bezoekers uitzonderlijk de kans om de vele innovaties en cruciale producten van de chemie- en farmasector te ontdekken. Met bijna 100.000 jobs, ruim een derde van de totale Belgische export en gemiddeld 16 miljoen euro per dag aan investeringen in onderzoek en ontwikkeling, is het een van de belangrijkste industrietakken van ons land.
Met het ontdekkingsweekend wil de sector vooral laten zien hoe bedrijven volop innoveren om klimaat- en milieuvriendelijker te werken. Zo kreeg Jo Brouns, Vlaams minister van Economie, Innovatie en Werk, een rondleiding bij BlueChem, de incubator voor duurzame chemie in Antwerpen. Daar werken start-ups aan baanbrekende technologieën, bijvoorbeeld om CO2 op te vangen en te hergebruiken als grondstof. Bij Technopolis, het doe-centrum voor wetenschap en technologie in Mechelen, ging minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden het Tabel van Mendelejev-game spelen. Deze attractie, mee ontwikkeld door de sector, wil kinderen al op jonge leeftijd op een toffe manier vertrouwd maken met chemie.

Jongeren inspireren voor wetenschap en techniek
Bij BASF in de Antwerpse haven werd een groot Talentendorp gebouwd waar jonge bezoekers via allerlei leuke workshops konden ontdekken hoe cool chemie en techniek wel niet zijn, en welke jobs ze later kunnen doen als ze een STEM-studierichting (Science, Technology, Engineering & Mathematics) kiezen. Bij Legend Biotech & Janssen Pharmaceutica in Zwijnaarde kon je in primeur de productiesite bezoeken die ze momenteel aan het bouwen zijn voor zogenaamde CAR-T-celtherapie. Deze revolutionaire techniek laat toe om de eigen witte bloedcellen van patiënten te gaan herprogrammeren zodat ze kankercellen kunnen opsporen en uitschakelen.
Een van de blikvangers was Soudal in Turnhout, een wereldleider in gespecialiseerde chemieproducten voor de bouw en de doe-het-zelver. Enkele duizenden bezoekers konden er een kijkje nemen in de R&D-afdeling, de productielijnen en de nieuwe productiehal ‘Plant 5’. Deze ultramoderne productievestiging, met een oppervlakte van 20.000 vierkante meter, zet wereldwijd een nieuwe standaard voor de nagenoeg volautomatische productie van lijm- en afdichtingskitten en creëert bijkomende tewerkstelling.
Recordaantal vacatures
Heel wat deelnemende bedrijven organiseerden ook jobbeurzen, want het aantal jobs in de sector stijgt al 9 jaar op rij. Uit de jaarlijkse jobbarometer van sectorfederatie essenscia, gebaseerd op een uitgebreide bevraging bij 120 bedrijven uit de sector, blijkt dat er in de chemie en farma nooit eerder zoveel openstaande vacatures waren, waarbij het nooit langer duurde om ze effectief ingevuld te krijgen. Van de zowat 2.000 jobaanbiedingen is bijna de helft bestemd voor technisch TSO-talent, voornamelijk procesoperatoren en onderhoudstechnici, terwijl voor een op de drie vacatures geen werkervaring vereist is.
Ann Wurman, directeur essenscia vlaanderen: “We organiseren deze opendeurdagen vooral om aan iedereen te tonen dat chemie en life sciences geen ver-van-mijn-bedshow is. Van de smartphone in je zak tot de zonnepanelen op je dak: de chemie- en kunststoffensector levert de onmisbare bouwstenen voor ons levenscomfort. Bovendien innoveert de sector volop in klimaattechnologieën, in duurzamere materialen, in nieuwe geneesmiddelen en vaccins. Dit was een buitenkans om de binnenkant van chemie- en farmabedrijven te ontdekken, en met eigen ogen te zien wat er gebeurt in die laboratoria en indrukwekkende productie-installaties. Zo hopen we meer meisjes en jongens te motiveren voor een technische of wetenschappelijke studie. Met bijna 2.000 openstaande vacatures in de sector hebben we dat talent hard nodig.”
In Vlaanderen openden deze bedrijven hun deuren: Advario, BASF Antwerpen, Bayer, EuroChem, Eurofins, Evonik Antwerpen en Oostende, ExxonMobil Zwijndrecht, INEOS Styrolution, INEOS Inovyn, Janssen Pharmaceutica & Legend Biotech, Molymet, Nippon Gases, Ostend Base Chemicals, Proviron Hemiksem en Oostende, PVG Liquids, Sanofi, Solvay, Soudal, Valtris en Vynova.
In chemie-incubator BlueChem in Antwerpen toonden Air Liquide, Aquature, Bar.on, Borealis, Catalisti, Creaflow, D-CRBN, Ibeve, IDAFS, Inopsys en Triple Helix hun innovaties. Ook PlastIQ, de opleidingsorganisatie voor de kunststoffensector in Kortrijk, en Technopolis, het doe-centrum voor wetenschap en technologie in Mechelen, deden mee.
In Wallonië konden bezoekers terecht bij Catalent, Chembo Bevil, INEOS Inovyn, Kaneka Eurogentec, Lambiotte, Luyten, Michelman, Realco, Solvay Walcourt, Timac Agro, TotalEnergies en UCB. Bij het sectorale competentiecentrum aptaskil in Seneffe stonden er instructeurs klaar bij de gespecialiseerde opleidingsinfrastructuur om de uiteenlopende beroepsmogelijkheden in chemie, farma en biotech te presenteren.