Komende maandag leggen een heel aantal medewerkers van onze maakindustrie het werk neer en trekken ze naar Brussel voor een nationale betoging. Ze maken zich zorgen over de toekomst van hun job en hun bedrijf en pleiten voor een sterk industriebeleid. Daarmee stellen ze de juiste vraag – hoe versterken we de concurrentiekracht van onze industrie en houden we kwaliteitsvolle jobs in België – maar staken lijkt ons niet het juiste antwoord. Het is in economisch uitdagende tijden begrijpelijk om de vuist te ballen, maar we moeten vooral de handen in elkaar slaan. Met een open brief roept essenscia, samen met andere industriefederaties, de vakbonden op om de krachten te bundelen en eensgezind werk te maken van dat gemeenschappelijk doel: een ambitieus industriebeleid.
Onze industrie gaat door zwaar weer, dat zal u niet ontgaan zijn. Er gaat geen week voorbij of u leest in de krant alweer een nieuw bericht over herstructureringen en faillissementen bij uiteenlopende ondernemingen, klein of groot. Over de aanhoudende recessie in Duitsland, onze belangrijkste handelspartner. Over industriële boegbeelden in België en Europa bij wie het water aan de lippen staat. De ene na de andere alarmbel gaat af.
Draghi-rapport
Het langverwachte rapport van Mario Draghi, dat deze week verscheen, wijst op onze almaar verder tanende concurrentiekracht. Hij noemde de uitdagingen voor de hele Europese economie en industrie zelfs “existentieel”. Een duidelijke oproep voor dringende actie door middel van een doeltreffend industriebeleid.
In de storm waarin we momenteel zitten, is het alle hens aan dek. Dit is niet het moment om actie te voeren tégen, maar wel vóór onze bedrijven. Nu met een staking voor tientallen miljoenen euro’s economische schade veroorzaken, is in onze eigen voet schieten. De nationale betoging geeft een negatief signaal, in het bijzonder aan internationale investeerders, net op het moment dat we een positief signaal nodig hebben.
Gedeelde bezorgdheden
Wat onze industrie en onze bedrijven dringend nodig hebben, is namelijk net het omgekeerde: stabiliteit, eensgezindheid en een rechtszeker beleidskader dat onze competitiviteit versterkt, dat zorgt voor groei en onze ondernemingen helpt verduurzamen. Versta ons niet verkeerd: deze open brief is geen sneer naar vakbonden of naar wie bang is om zijn job te verliezen, integendeel. Het gaat om terechte bezorgdheden om onze tewerkstelling, welzijn en welvaart. Bezorgdheden die we volledig delen.
Maar een nationale stakingsdag lijkt ons het verkeerde antwoord op de juiste vraag: ‘Hoe zorgen we ervoor dat onze industriebedrijven op internationaal niveau concurrentieel kunnen blijven, en als het even kan ook kunnen uitblinken? Hoe versterken we de concurrentiekracht van onze ondernemingen, zodat we kwaliteitsvolle jobs – en dus koopkracht – hier bij ons kunnen houden?’
Handen in elkaar slaan
Dit is een oprechte oproep om samen te werken, om een sterk front te vormen met werkgevers en werknemers. Ook vakbonden hebben in al deze uitdagingen een positieve en constructieve rol te spelen, net als onze beleidsmakers en overheden. We hopen dat iedereen inziet hoe existentieel en dringend de situatie is. We blijven duimen dat we snel kunnen rekenen op regeringen en regeerakkoorden die aandacht hebben voor een sterke, competitieve industrie. En we vertrouwen erop dat industrieel beleid de juiste plek krijgt in de prioriteitenlijst: helemaal bovenaan.
Laten we dus samen werk maken van oplossingen en uitwegen uit deze moeilijke periode. Het is begrijpelijk om de vuist te ballen, maar we moeten vooral de handen in elkaar slaan. Een oplossingsgerichte sociale dialoog kan helpen om nieuwe investeringen aan te trekken, om medewerkers optimaal voor te bereiden op de technologische transities, om veerkrachtig te zijn in de beenharde internationale concurrentiestrijd. En laten we dat vooral doen in dialoog en alle sereniteit die daarvoor broodnodig is.
Bart Steukers (CEO Agoria), Yves Verschueren (gedelegeerd bestuurder essenscia), Karla Basselier (CEO Fedustria), Bart Buysse (CEO Fevia) en Thomas Davreux (Managing Director Indufed)