De industriële transitie richting klimaatneutraliteit en diepgaande samenwerking op het vlak van farma en biotech: dat waren centrale thema’s die in de kijker stonden tijdens de Belgische economische missie naar India, onder leiding van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Astrid. Sectorfederatie essenscia heeft er actief bijgedragen aan enkele activiteiten in de havenstad Mumbai: tijdens een event over de decarbonisatie van de energie-intensieve industrie, en tijdens een seminarie over innovatieve samenwerkingen tussen Belgische en Indische start-ups en wereldspelers in de farma en biotech.
India is de vijfde grootste economie ter wereld, met meer dan 1,4 miljard inwoners en een groeiende middenklasse. Het land kampt met grote uitdagingen, maar biedt ook enorme kansen. Met een gemiddelde economische groei van meer dan 6% per jaar wil India de tweede grootste economie ter wereld worden. Voor België is de chemie- en farmasector de op een na belangrijkste exportsector met India, goed voor 16% van alle Belgische export naar India in 2023.
Decarbonisatie van de industrie
India is momenteel een van de grootste uitstoters van broeikasgassen ter wereld. Tegelijkertijd streeft het land naar klimaatneutraliteit. Om dat doel te bereiken wordt er onder andere sterk ingezet op alternatieve brandstoffen en de decarbonisatie van de energie-intensieve industrie. Het is in dat kader dat Flanders Investment & Trade (FIT), het Vlaams agentschap voor internationaal ondernemen, een seminarie organiseerde waarin de Vlaamse know-how en expertise op dat vlak, evenals projecten en samenwerkingen met India, werden belicht.
Yves Verschueren, gedelegeerd bestuurder van essenscia, zette tijdens een key note presentatie de vele troeven van de chemie- en kunststoffenindustrie in Vlaanderen en België in de kijker. Hij ging daarbij dieper in op BlueChem, de unieke incubator voor duurzame chemie in Antwerpen, innovatieve start- en scale-ups en grootschalige projecten voor de afvang en opslag van CO2 in de havens van Antwerpen en Gent.
De daaropvolgende panelgesprekken met onder andere sectorbedrijf Air Liquide, Port of Antwerp-Bruges en onderzoeksinstelling VITO bogen zich over wereldwijde logistieke ketens voor waterstof en de productie van alternatieve brandstoffen. Het event werd bijgewoond door HKH Prinses Astrid, Vlaams minister-president Matthias Diependaele en minister van Buitenlandse Zaken Maxime Prévot.
Innovatieve partnerschappen in farma en biotech
Op het vlak van farma en biotech is India uitgegroeid tot veel meer dan louter een productiehub voor vaccins. Er wordt sterk ingezet op geavanceerde gezondheidsoplossingen, gepersonaliseerde geneeskunde en innovatieve biotech. Daarom organiseerde het Waalse exportagentschap AWEX een seminarie dat de samenwerkingen tussen België en India op het vlak van innovatie in de life sciences in de kijker zette.
Yves Verschueren leidde er onder meer een panelgesprek over partnerschappen voor de innovatieve ontwikkeling en productie van vaccins. Sectorbedrijf Quantoom Biosciences, het Luikse Sagitta Biotech en het Serum Institute of India – ’s werelds grootste vaccinproducent – belichtten er hoe beide landen elkaar kunnen versterken via stevige partnerschappen. HKH Prinses Astrid en minister van Buitenlandse Zaken Maxime Prévot namen deel aan het seminarie.
Yves Verschueren, gedelegeerd bestuurder essenscia: “India is een reus die wakker wordt. We zien een land dat enorme stappen vooruit zet, zowel in de energietransitie als in biotech en farma. Belgische bedrijven hebben de kennis en technologie om die transitie te versnellen, en dat biedt kansen voor duurzame samenwerkingen. Wat ons verbindt, is een gedeelde ‘can-do mentaliteit’: India met zijn ambitie en schaal, België met zijn expertise en innovatiekracht. Door die complementariteit kunnen we samen echte vooruitgang boeken, zowel voor de industrie als voor de samenleving. Wij danken de aanwezige ministers voor hun belangstelling en zijn bijzonder vereerd met de aanwezigheid van prinses Astrid op zowel het life sciences seminarie als tijdens de sessie over industriële decarbonisatie.”
Het Luikse chemiebedrijf Silox, dat gespecialiseerd is in zink- en zwavelhoudende producten, heeft op maandag een nieuw R&D-centrum ingehuldigd in Ekalbara, op zo’n 1.000 km van New Delhi. Daarom vond de plechtige opening virtueel plaats vanuit de Belgische ambassade in aanwezigheid van HKH Prinses Astrid en minister van Buitenlandse Zaken Maxime Prévot.
Samen met essenscia reisden ook deze sectorbedrijven mee naar India: Quantoom Biosciences, Silox, Solvay, Soudal, Syensqo en Univercells.
De Belgische economische missie naar India is een organisatie van het Belgisch Agentschap voor Buitenlandse Handel, in nauwe samenwerking met de FOD Buitenlandse Zaken, Flanders Investment & Trade (FIT), AWEX en hub.brussels. De volgende Belgische economische missie vindt plaats van 4 tot 12 oktober en gaat naar de Verenigde Staten (San Francisco en Los Angeles).