Wat zijn de kansen en uitdagingen voor de biofarma-industrie in Europa? Dat was de centrale vraag van een conferentie die eerste minister Alexander De Croo organiseerde tijdens het Wereld Economisch Forum in Davos naar aanleiding van het Belgische EU-voorzitterschap. Tineke Van hooland, adjunct-secretaris-generaal van bio.be/essenscia, lichtte er de expertise van het Belgische biofarma-ecosysteem toe en ging dieper in op de hefbomen die nodig zijn om onze concurrentiekracht te versterken.
De conferentie “Challenges and opportunities for Europe’s biopharma sector. What role for Belgium?” schetste een overzicht van de biofarma-industrie in Europa en de uitdagingen waarmee ze geconfronteerd wordt. Naast de standpunten van belangrijke spelers in de farma-industrie – Paul Hudson (ceo van Sanofi), Michel Demaré (voorzitter van AstraZeneca) en Julia Spencer (AVP van MSD) – vervolledigde Tineke Van hooland het panel van experten om er de 600 spelers in het Belgische ecosysteem te vertegenwoordigen
Sinds de coronacrisis wordt het aanpassingsvermogen en de knowhow van ons land op het vlak van life sciences internationaal erkend en geprezen. Ook het belang van een innovatie-ecosysteem en solide toeleveringsketens om patiënten snelle toegang tot essentiële geneesmiddelen te garanderen is toen duidelijk gebleken. “Corona heeft de wereld grotendeels verrast”, zei Trevor Mundel, President Global Health bij de Bill & Melinda Gates Foundation en moderator van het debat. “Dankzij de gezamenlijke inspanningen en samenwerking tussen wetenschappers, de industrie en overheden is de ontwikkeling van vaccins met een ongekende snelheid en op een ongeziene schaal verlopen. Europa, en België in het bijzonder, is de enige vaccinproducerende regio ter wereld die tijdens de pandemie nooit is gestopt met de export van vaccins naar andere regio’s.”
Eerste minister Alexander De Croo herinnerde aan de wisselwerking tussen partnerschappen en massale investeringen in R&D, die België de titel van “Health & biotech valley of tomorrow” heeft opgeleverd. En terwijl de coronacrisis de kracht van samenwerking heeft aangetoond, heeft ze ook het belang van Europa’s strategische autonomie en dus van maatregelen om zijn concurrentievermogen te vrijwaren benadrukt.
“België heeft zich op de kaart gezet als een echte “Biotech Valley” dankzij zijn traditie van wetenschappelijke en industriële excellentie en de kracht van zijn ecosysteem, dat toonaangevende spelers in elke fase van de innovatieketen samenbrengt en put uit een uitzonderlijke pool van talent”, voegde Tineke Van hooland eraan toe. “De voorbije drie decennia zijn de R&D-uitgaven in België sneller gegroeid dan in Japan, Europa en zelfs de Verenigde Staten. Alleen al in 2022 werd meer dan €5,3 miljard geïnvesteerd. Als we dit leiderschap willen behouden, is het van vitaal belang dat we onze internationale competitiviteit behouden en buitenlandse investeringen blijven aantrekken.”
Alleen met ambitieuze beleidskeuzes zal de Belgische biotech- en biofarma-industrie aan de top van de wereldranglijst kunnen blijven. De belangrijkste succesfactoren daarvoor worden samengevat in het memorandum “Belgian biotech for a better world” van bio.be/essenscia.