Kairos@C, een baanbrekend project voor de afvang en opslag van CO2 waarvoor chemiebedrijven Air Liquide en BASF Antwerpen de krachten bundelen, is een van de zeven grootschalige projecten die financiële steun ontvangen van het Europese Innovatiefonds voor baanbrekende klimaattechnologieën. Het project zal gebruikmaken van de infrastructuur van Antwerp@C. Met dat plan mikken Port of Antwerp en zeven toonaangevende chemie- en energiebedrijven – Air Liquide, BASF, Borealis, ExxonMobil, INEOS, Fluxys en TotalEnergies – op een halvering van de CO2-uitstoot in de haven van Antwerpen tegen 2030 en dit door CO2 op te vangen en te hergebruiken of op te slaan.
De bedoeling van Kairos@C is om in de eerste tien jaar 14,2 miljoen ton CO₂-uitstoot te vermijden. Air Liquide baat op de site van BASF Antwerpen twee productie-installaties uit waar waterstof gemaakt wordt op basis van aardgas. De CO₂ die daarbij vrijkomt, kan worden afgevangen. BASF mikt op afvang in zijn bestaande en nieuwe ethyleenoxide-installaties en in zijn ammoniakfabriek.
Het moet het startsein betekenen om de bredere haveninfrastructuur en een grensoverschrijdende waardeketen uit te bouwen. Ook de ingebruikname van de eerste schepen om vloeibaar CO₂ te transporteren, maakt deel uit van het project. Er wordt daarvoor gekeken naar opslagmogelijkheden in lege gasvelden in de Noordzee in Noorwegen, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.
Naast die combinatie van CO₂-afvang, liquefactie, transport en opslag op grote schaal, omvat het project verschillende baanbrekende technologieën. Zo zal CO₂ van productie-installaties worden afgevangen door een innovatieve technologie van Air Liquide en zal BASF gebruikmaken van een toepassing voor het drogen van CO₂. Het project zou in 2025 operationeel moeten zijn.
Antwerp@C kreeg al eerder Europese steun toegewezen om studies uit te voeren naar een exportterminal voor vloeibare CO₂, een CO₂-pijpleiding die de havenbedrijven verbindt en mogelijk ook een CO₂-pijpleiding naar Nederland. De steun vanuit Europa bevestigt de sleutelrol van CO2-opslag en hergebruik als cruciale klimaattechnologie om de ambities uit de Europese Green Deal na te streven.