Experimenteren met fosfor, da’s goed voor het milieu

Nasim Ghaffari

Onderzoekster bij Prayon

Opleiding: Chemical engineering

Wist jij dat fosfor een essentieel bestanddeel is in talloze alledaagse producten? “Je vindt het in bakpoeder voor een lekkere cake, maar evengoed in je smartphone of tandpasta”, zegt Nasim Ghaffari. Zij bracht als chemisch ingenieur haar expertise helemaal uit Iran mee naar Prayon, een bedrijf dat gespecialiseerd is in fosforchemie. De experimenten van Nasim zorgen ervoor dat al die toepassingen met fosfor zo duurzaam mogelijk tot stand komen.

Als chemisch ingenieur wil ik de ecologische voetafdruk van ons bedrijf zo klein mogelijk maken,” legt Nasim uit. “Mijn focus ligt op het vinden van nieuwe materialen en processen die niet alleen onze efficiëntie bevorderen, maar die ook milieuvriendelijker zijn. En daarvoor moet je out-of-the-box durven denken.

Experimenteren en samenwerken

Nasims werk draait vooral om experimenteren: het bedenken, ontwerpen, analyseren en verbeteren van allerhande producten en processen. Dat vereist een nauwe samenwerking met verschillende afdelingen en klanten. “Je moet niet alleen alles van chemie kennen, maar ook goed kunnen samenwerken met allerlei mensen die allemaal heel uiteenlopende expertises hebben,” benadrukt ze.

Met haar internationale ervaring en focus werkt Nasim ook vaak samen met haar buitenlandse collega’s die elders in Europa werken, waardoor ze weer nieuwe kennis en inzichten opdoet. “We kunnen ontzettend veel van elkaar leren. Zo motiveren we mekaar om permanent bezig te zijn met het verbeteren van onze processen en het vinden van duurzame oplossingen voor onze planeet,” zegt ze trots.

Innovaties met impact

Als vrouw in de chemie-industrie voelt Nasim zich gesterkt door haar rol bij Prayon, waar ze samenwerkt met topwetenschappers om een positieve impact te creëren. “We zijn pioniers in duurzame chemie,” vertelt ze. “Ik beschouw mezelf dan ook als iemand die het onderzoek in onze sector steeds duurzamer maakt en dankzij voortdurende innovatie de juiste oplossingen kan aanreiken. Zo kunnen we samen écht het verschil maken.

En wat die fosfor betreft, die zit trouwens ook in je eigen lichaam. Het is een belangrijke bouwsteen voor je botten en zelfs je DNA. Zo zie je maar, chemie is geen ver-van-mijn-bedshow.

Ontdek meer verhalen

Jelle vangt CO2 , en dat is goed voor het klimaat

Gill doet de grote verdwijntruc met CO2

Pieter-Jan combineert gezondheid en duurzaamheid