Gill doet de grote verdwijntruc met CO2

Gill Scheltjens

CEO bij D-CRBN

Opleiding: PhD in Chemical Engineering

CO2, dat is toch een broeikasgas en geen waardevolle grondstof? Think again! Gill Scheltjens, mede-oprichter en CEO van de start-up D-CRBN, wil met revolutionaire plasmatechnologie een nieuwe industriële revolutie ontketenen. In een labo in BlueChem, de incubator voor duurzame chemie in Antwerpen, ontwikkelt hij met zijn team een plasmareactor die CO2 als het ware kapot bliksemt en omtovert tot een herbruikbare grondstof. Weg CO2, welkom CO.

Gill is een man met een missie: de klimaatuitdaging aanpakken door de CO2-uitstoot drastisch terug te dringen. Hoe? Door met geavanceerde plasmatechnologie CO2-molecules uit elkaar te knallen en ze weer op te splitsen in zuurstof (O) en koolstofmonoxide (CO). Aan die baanbrekende techniek is tien jaar lang gewerkt door Plasmant, een onderzoeksgroep binnen de Universiteit Antwerpen. D-CRBN zet de technologie nu verder op punt bij BlueChem en BlueApp, de innovatiecentra voor de chemie van de toekomst in de Antwerpse havenzone.

Doorbraak voor het klimaat

Wat D-CRBN doet, mag je gerust een belangrijke doorbraak noemen op het vlak van klimaatinnovatie. Voortaan kan CO2 gerecycleerd worden tot een herbruikbare grondstof waarmee nieuwe producten gemaakt kunnen worden. “CO of koolstofmonoxide is een essentiële bouwsteen in de chemie-en staalindustrie. Wat wij doen is dubbele winst: we maken nieuwe grondstoffen, de CO, en laten tegelijk broeikasgassen, de CO2, verdwijnen”, legt Gill uit.

“Er zijn al concrete plannen om de CO2 die door de industrie wordt uitgestoten, op te vangen en onder de zeebodem op te slaan. Dat is een noodzakelijke manier om de CO2-uitstoot op korte termijn snel te verlagen, zodat de klimaatdoelstellingen tegen 2030 gehaald kunnen worden. Maar wij willen dus nog een stap verder gaan door CO2 om te zetten in herbruikbare grondstoffen. Zo kom je tot een kringloopmodel dat een langetermijnoplossing biedt”, verduidelijkt Gill.

Europese toptechnologie

De innovatie van D-CRBN heeft intussen al verschillende internationale prijzen in de wacht gesleept. Binnen Europa geldt het als een referentieproject voor klimaattechnologie. Zo kreeg het jonge bedrijf recent 2,5 miljoen euro steun van de European Innovation Council (EIC) om hun plasmareactor verder te commercialiseren. Ook de Europese Investeringsbank (EIB) heeft aangegeven om in een volgende fase 5 miljoen euro te investeren. Daarmee behoort D-CRBN, als enige Belgische start-up, tot een selecte groep van 26 Europese bedrijven die op basis van hun vooruitstrevende technologie geselecteerd werden uit meer dan duizend ingediende projecten.

We zijn heel blij met die erkenning”, zegt Gill. “Want dit helpt ons om onze technologie op te schalen. Dat is onze grootste uitdaging. We moeten van ons prototype dat 1.000 ton CO2 per jaar kan omzetten, nu een commerciële versie ontwikkelen die 10.000 ton per jaar aankan. En we dromen al van de volgende stap: een GIGA-installatie met een capaciteit van 1 miljoen ton. Dan zouden we echt een serieuze impact hebben. De interesse van grote bedrijven uit de staal- en chemiesector is er al.

Gill is bijzonder trots op zijn job en zijn team. “We krijgen heel veel spontane sollicitaties. Omdat we werken aan een oplossing voor het klimaatprobleem en een maatschappelijke meerwaarde bieden op wereldniveau. Een zinvolle job met impact is voor jongeren steeds belangrijker.

Ontdek meer verhalen

Experimenteren met fosfor, da’s goed voor het milieu

Pieter-Jan combineert gezondheid en duurzaamheid

Jelle vangt CO2 , en dat is goed voor het klimaat