Er zit meer in je yoghurtpotje dan je denkt

Fatma Yildirim

R&D-ingenieur bij Indaver

Opleiding: Master Analytische Scheikunde

Je blauwe PMD-zak? Die zit vol waardevolle grondstoffen! Fatma Yildirim is R&D-ingenieur bij recyclagespecialst Indaver. Daar werkt ze mee aan het unieke Plastics2Chemicals-project. Dat zet gebruikte voedselverpakkingen, zoals yoghurtpotjes of chipszakjes, opnieuw om in waardevolle grondstoffen voor de chemie- en verpakkingssector. Het is een Europese primeur. En Fatma, die draait mee aan de knoppen van deze grensverleggende innovatie.

Fatma is mee verantwoordelijk voor de piloot-opstelling van Plastics2Chemicals, een opmerkelijk pioniersproject voor de hoogwaardige recyclage van kunststoffen. In samenwerking met verschillende Vlaamse universiteiten worden in deze proefopstelling vernieuwingen en aanpassingen uitgetest, om ze binnenkort op grote schaal te kunnen uitvoeren in de recyclage-installatie die momenteel in de haven van Antwerpen wordt gebouwd.

Nieuwe bouwstenen

Maar wat doet Plastics2Chemicals nu precies? Fatma legt uit: “We maken van plastic voedselverpakkingen zoals yoghurtpotjes, chipszakjes of de schuimschaaltjes  voor vlees, vis en fruit, opnieuw een zuivere grondstof.” Het verpakkingsafval wordt op die manier gerecycleerd tot bouwstenen voor nieuwe producten of voedselverpakkingen. En dat is een primeur in Europa. “Tegen 2028 zal de installatie op volle capaciteit draaien en zo’n 65.000 ton kunststofmaterialen per jaar kunnen verwerken.”

Fatma en haar team bij Indaver spelen zo een cruciale rol in het recycleren van kunststofverpakkingen in Europa, waardoor de chemiesector ze opnieuw als grondstof kan gebruiken. Dat opent de deur naar een volledig gesloten kringloop voor plastics, zoals voor voedselverpakkingen. Fatma: “De blauwe PMD-zak die ik thuis gebruik beschouw ik niet langer als afval, maar als een waardevolle bron van materiaal.

Europees kampioen

Een recente studie van Plastics Europe kroont België tot Europees kampioen voor de recyclage van kunststoffen. Nergens in Europa worden meer kunststofverpakkingen gerecycleerd dan bij ons. En dat is mee dankzij de inzet van Fatma. “Dag na dag milieuvriendelijke oplossingen zoeken voor verschillende soorten afval, is heel leuk en zinvol om te doen. Zo zorgen we voor een circulaire economie en beschermen we onze planeet,” besluit ze. Denk eraan als je de volgende keer je blauwe PMD-zak buitenzet.

Ontdek meer verhalen

Pieter-Jan combineert gezondheid en duurzaamheid

Bodem, lucht of water? Eline maakt het zuiver!

Dankzij Eléonore kunnen we meer verpakkingen recycleren