Bodem, lucht of water? Eline maakt het zuiver!

Eline Baert

Manager milieuprojecten bij Agfa-Gevaert

Opleiding: Bio-ingenieur

Milieuverbeteraar. Zo zou je de job van Eline Baert als manager milieuprojecten bij chemiebedrijf Agfa-Gevaert kunnen omschrijven. Elke dag werkt ze aan oplossingen om de uitstoot te beperken, meer te recycleren en afvalwater zuiverder te maken. Haar missie? De industrie transformeren naar een circulair model met zo min mogelijk afval en zo veel mogelijk hergebruik van materialen en grondstoffen. Zo gaan ecologie en economie hand in hand.  

Wanneer we Eline vragen naar haar impact, blijft ze bescheiden. Maar al snel blijkt dat ze een cruciale rol speelt in de inspanningen van Agfa-Gevaert om duurzamer te werken en de ecologische voetafdruk van het chemiebedrijf te verkleinen. Het is een constante uitdaging die om creatieve oplossingen vraagt.

Agfa-Gevaert is een Belgisch bedrijf dat beeldvormingstechnologie en IT-systemen ontwikkelt voor de gezondheidszorg, digitale printers en inkten levert aan drukkerijen en membranen maakt voor de productie van groene waterstof, een belangrijke innovatie voor het klimaat.

Innoveren en balanceren

Met een achtergrond als bio-ingenieur en een uitgebreide kennis van milieukwesties, coördineert Eline allerlei projecten die zich richten op bodemsanering, luchtemissies, recyclageprocessen en waterzuivering. Ze zoekt permanent naar manieren om de milieuprestaties van Agfa-Gevaert verder te verbeteren.

Maar dat is niet altijd even vanzelfsprekend,” zegt Eline. “Het is een constante evenwichtsoefening tussen de milieu-impact van onze activiteiten verminderen en onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen.  Zonder onze economische prestaties uit het oog te verliezen.

Naar een circulair model

Eline is optimistisch en vastberaden om de industrie te transformeren naar een meer circulair model. “We bekijken alle bestaande en nieuwe installaties en productieprocessen heel kritisch en zoeken continu naar verbeteringen om nog milieuvriendelijker te werken. Zo maken we ook de transitie naar een meer circulaire economie mogelijk, bijvoorbeeld door waardevolle materialen zoals zilver terug te winnen binnen onze productieprocessen.”

Eline’s toewijding reikt verder dan haar professionele leven. Ze ziet haar job als een kans om écht impact te hebben en bij te dragen aan een betere toekomst, zowel binnen als buiten de muren van Agfa-Gevaert.  “Thuis doen we allemaal ons best om duurzaam te leven, maar de impact die ik hier kan hebben door mijn werk is veel groter.

Ontdek meer verhalen

Er zit meer in je yoghurtpotje dan je denkt

Jelle vangt CO2 , en dat is goed voor het klimaat

Dankzij Eléonore kunnen we meer verpakkingen recycleren