Chemiebedrijf INEOS start later dit jaar met de opslag van CO2 uit zijn productievestiging in Zwijndrecht, op het Nini-boorplatform in de Deense Noordzee. De plannen passen binnen Project Greensand, dat de opslag van 1,5 miljoen ton CO2 tegen 2025 en tot 8 miljoen ton CO2 tegen 2030 mogelijk moet maken, als het proefproject slaagt. In Europa wordt het een allereerste demonstratieproject.
Via de haven van Antwerpen zal de CO2 die de productievestiging van INEOS Oxide in Zwijndrecht heeft opgevangen, verscheept worden naar het Nini West-olieplatform van het bedrijf, 200 kilometer voor de Deense westkust. Daar zal het als vloeistof worden geïnjecteerd in het voormalige olieveld onder de zeebodem. Het project zal een pioniersrol spelen in de verfijning van de technologie voor koolstofopslag en zal een belangrijke bijdrage leveren aan de verwezenlijking van de Deense, Europese en Belgische klimaatdoelstellingen.
In september tekenden Vincent Van Quickenborne, Belgisch federaal vice-premier en minister voor de Noordzee, Vlaams minister van Leefmilieu en Energie Zuhal Demir en de Deense minister van Klimaat, Energie en Energievoorziening Dan Jørgensen, hierover al een intentieverklaring. Daarin engageren ze zich om samen te werken op het vlak van de afvang, opvang en hergebruik van CO2 (CCUS).
Veelbelovende projecten voor afvang, opslag en hergebruik van CO2 in de pijplijn
Naast Project Greensand worden in Vlaanderen nog andere projecten op poten gezet voor de afvang, opslag en hergebruik van CO2. Zo wordt in North Sea Port werk gemaakt van het North-C-Methanol project waaraan 10 private en publieke partners, waaronder sectorbedrijven Alco Bio Fuel en Advario, deelnemen. Met dat project zullen ze samen jaarlijks de CO2-uitstoot met 140.000 ton verminderen en 44.000 ton groene methanol aanmaken, die onder andere zal gebruikt worden als grondstof voor chemieprocessen.
Daarnaast hebben BASF Antwerpen en Air Liquide de handen in elkaar geslagen voor Kairos@C, een baanbrekend project voor de afvang en opslag van CO2. Het project zal gebruikmaken van de infrastructuur van Antwerp@C. Met dat plan mikken Port of Antwerp en zeven toonaangevende chemie- en energiebedrijven – Air Liquide, BASF, Borealis, ExxonMobil, INEOS, Fluxys en TotalEnergies – op een halvering van de CO2-uitstoot in de haven van Antwerpen tegen 2030 en dit door CO2 op te vangen en te hergebruiken of op te slaan.