ECHA, het Europees agentschap voor chemische stoffen, heeft deze week een PFAS-restrictievoorstel gepubliceerd. Het beperkingsvoorstel is waarschijnlijk het breedste in de geschiedenis en bestrijkt duizenden stoffen en vele toepassingen. Het voorstel is erop gericht de PFAS-emissies in het milieu te verminderen door de productie en het gebruik van de stof(fen) als zodanig, in een mengsel en in voorwerpen, in Europa te verbieden. Het voorstel tot beperking van PFAS is opgesteld door 5 lidstaten (Denemarken, Duitsland, Nederland, Noorwegen en Zweden) en zal nu het regelgevingsproces in de EU volgen.
Het voorstel behelst een verbod op alle persistente PFAS in Europa, met in de tijd beperkte uitzonderingen voor bepaalde toepassingen, variërend van 6,5 tot 13,5 jaar, om de overgang naar alternatieven mogelijk te maken. Er is ook een lijst van mogelijke in de tijd beperkte uitzonderingen waarvoor de autoriteiten meer bewijsmateriaal nodig hebben om een uitzondering te rechtvaardigen. Deze toepassingen worden in het voorstel tussen haakjes vermeld.
Voor bedrijven die gebruik maken van de tijdelijke uitzonderingen, of het nu gaat om producenten of invoerders van stoffen, mengsels of voorwerpen, wordt een jaarlijkse rapportageplicht aan het ECHA ingevoerd. Bovendien moeten invoerders en downstreamgebruikers van fluorpolymeren en perfluorpolyethers een bedrijfsspecifiek beheersplan opstellen om de gebruiksvoorwaarden en de veilige verwijdering nader te omschrijven.
Met de publicatie van het voorstel gaan de officiële raadplegingsprocedures in het kader van de REACH-wetgeving van start. De ECHA-comités zullen een wetenschappelijke evaluatie uitvoeren van de risicobeoordeling (in RAC) en van de sociaal-economische analyse (in SEAC) van het voorstel. Een zes maanden durende openbare raadpleging maakt deel uit van het proces en begint op 22 maart 2023.
Beide comités zullen hun advies opstellen op basis van de informatie in het beperkingsvoorstel en de tijdens de raadpleging ontvangen opmerkingen. Zodra de adviezen zijn goedgekeurd, worden zij naar de Europese Commissie gestuurd, die vervolgens samen met de EU-lidstaten een besluit neemt over de definitieve beperking. Tijdschema’s zijn moeilijk te voorspellen aangezien dit beperkingsvoorstel een enorme uitdaging is.
ECHA zal op 5 april een webinar organiseren om het beperkingsproces uit te leggen en om degenen die geïnteresseerd zijn in deelname aan de openbare raadpleging te helpen. essenscia roept alle bedrijven in de toeleveringsketen op om het voorstel te beoordelen en deel te nemen aan de raadpleging indien dit relevant is.