Tweede editie Belgian Plastics Day focust op kunststoffen in een circulaire economie
Hoeveel kunststofafval wordt er gerecycleerd in België, in welke sectoren en op welke manieren? Wat zijn de speerpunten in het nieuwe actieplan om het verlies van plastic pellets te voorkomen in de haven van Antwerpen? En met welke innovaties maken bedrijven het verschil voor een maximale recyclage van kunststoffen? De antwoorden krijgt u donderdag 7 november op de tweede editie van de Belgian Plastics Day.
De Belgian Plastics Day is een gezamenlijke organisatie van technologiefederatie Agoria en essenscia PolyMatters, de kunststoffendivisie van essenscia, de sectorfederatie van de chemie en life sciences. Op het evenement worden onder meer de resultaten bekendgemaakt van een studie over hoe ver de Belgische kunststofindustrie staat in de circulaire economie.
Recyclage van kunststofafval is met 56% gestegen sinds 2006
Het is de eerste keer dat de recyclagegraad van kunststofafval en het gebruik van gerecycleerd materiaal als grondstof voor de aanmaak van nieuwe producten gedetailleerd in kaart wordt gebracht op Belgisch niveau. De studie focust op kunststofafval van consumenten en werd uitgevoerd door Conversio, in opdracht van Agoria en essenscia PolyMatters en met de steun van de Europese kunststoffenfederatie Plastics Europe.
Opvallende vaststellingen? Vorig jaar werd er 56% meer kunststofafval gerecycleerd in vergelijking met 2006. Meer dan de helft van alle kunststofproducten op de Belgische markt hebben een langere levensduur van 2 tot 50 jaar. En gerecycleerde kunststoffen worden vooral hergebruikt in de bouwsector en de verpakkingsindustrie.
Actieplan voert de strijd op tegen het verlies van plastic pellets
Voor PlasticsEurope is de Belgian Plastics Day ook het ideale platform om een nieuw actieplan te lanceren om het verlies van plastic pellets – de korreltjes die de grondstof vormen voor allerlei kunststofproducten – tot een absoluut minimum te beperken in en rond de haven van Antwerpen.
Twee jaar geleden ondertekenden de verschillende partners in de Antwerpse haven het ‘Operation Clean Sweep’-programma (OCS). Dat was toen een Europese primeur. Zowel de industrie, de logistieke bedrijven als de transportsector engageren zich hiermee om acties te ondernemen die moeten voorkomen dat plastic pellets in het milieu terechtkomen.
Dankzij deze sectoroverschrijdende samenwerking zijn al heel wat initiatieven opgestart om het ongewilde verlies van plastic pellets tegen te gaan, maar met een ambitieus actieplan willen de initiatiefnemers nu een versnelling hoger schakelen. Het plan omvat concrete maatregelen met betrekking tot infrastructuur op de bedrijfssites, controleprocedures en opruimacties.
Meer details verneemt u op de Belgian Plastics Day waar ook bedrijven zoals Deceuninck, JBF, Serviplast en Comet Traitements hun innovaties voorstellen over het circulair gebruik van kunststoffen.