Plastic dat in de natuur terechtkomt, onder welke vorm ook, is onaanvaardbaar. Daarom verstrengt de Europese kunststoffenfederatie PlasticsEurope het Ocean Clean Sweep-programma. Dit actieplan met controles en audits moet vermijden dat er nog plastic pellets verloren gaan tijdens productie, opslag, transport of verwerking.
In oktober 2017 ondertekende de Antwerpse haven als allereerste haven in Europa het ‘Operation Clean Sweep’-programma. Zowel de industrie, de logistieke bedrijven als de transportsector engageren zich hiermee om acties te ondernemen die moeten voorkomen dat plastic pellets in het milieu terechtkomen. Deze pellets of korreltjes vormen de grondstof voor allerhande kunststoffen en worden in de haven van Antwerpen geproduceerd, ingevoerd, opgeslagen en getransporteerd.
Controles en audits
Dankzij deze sectoroverschrijdende samenwerking zijn al heel wat initiatieven opgestart om het ongewilde verlies van plastic pellets tegen te gaan, maar nog niet alle schakels in de logistieke keten doen mee. Daarom maakt PlasticsEurope ‘Operation Clean Sweep’ vanaf 1 januari 2020 verplicht voor alle bedrijven die lid zijn van de organisatie. Bovendien komt er een transparant certificatiesysteem en moeten regelmatige controles en onafhankelijke audits de aanpak doeltreffender maken.
Gezamenlijke opruimacties
Naast allerlei maatregelen om te vermijden dat er nog plastic pellets in de natuur terechtkomen – zoals speciale rioolroosters, zeef- en afzuiginstallaties – financieren producerende bedrijven en logistieke spelers in het Antwerpse havengebied ook gezamenlijke opruimacties en een wekelijkse monitoring op een vijftal locaties in de haven. Er wordt samen met het Antwerpse Havenbestuur ook naar mogelijke oplossingen gezocht om de historische vervuiling, zoals in natuurgebied Galgeschoor, op een adequate manier op te ruimen.
Onderzoek Universiteit Antwerpen
Bedrijven en organisaties uit de Antwerpse kunststofwaardeketen gaven de Universiteit Antwerpen bovendien de opdracht om het verlies van plastic pellets in de Antwerpse haven te analyseren en in kaart te brengen. Dit onderzoek moet helpen om de problematiek beter te begrijpen, de oorzaken te detecteren en de juiste oplossingen te vinden. Zo nemen kunststofproducerende bedrijven en hun logistieke dienstverleners hun verantwoordelijkheid voor een schoner leefmilieu in het havengebied.
Meer info: www.plasticseurope.org