In België worden jaarlijks amper 3 op de 1.000 woningen grondig gerenoveerd, terwijl bijna 60% van de huizen in ons land ouder zijn dan 50 jaar. Dat blijkt uit de meest recente gegevens in de European Building Database. Deze cijfers maken meteen het belang duidelijk van de tweede Vlaamse isolatiedag die morgen wordt georganiseerd door de Vlaamse overheid, in samenwerking met de Vlaamse Confederatie Bouw en de Bouwunie. De renovatiegraad in Vlaanderen en België moet dringend en drastisch omhoog. Beter isoleren is de beste manier om ons verouderde woningpatrimonium energie-efficiënter te maken. Dat is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor de portemonnee.
Gebouwen vertegenwoordigen 40% van het energieverbruik en 36% van de CO2-uitstoot in de Europese Unie. De bouwsector heeft daarom een bijzonder groot potentieel om meer energie te besparen en een positieve bijdrage te leveren aan de klimaataanpak. Vooral beter isoleren is daarbij cruciaal. Het is daarom frappant om vast te stellen dat de renovatiegraad in ons land veel lager ligt dan in de buurlanden. In België wordt jaarlijks amper 0,33% van de woningen grondig gerenoveerd. In Nederland ligt dit percentage met 1,11% meer dan drie keer zo hoog. Duitsland (1,49%) en Frankrijk (1,75%) scoren zelfs nog beter.
Grondig renoveren zal ook nodig zijn nu de herziene EPBD-richtlijn (Energy Performance of Building Directive) sinds juli officieel van kracht is geworden in de Europese Unie. Deze richtlijn vraagt van de lidstaten onder meer een langetermijnstrategie voor renovatie en een duidelijke beleidsfocus op de realisatie van energiezuinige lage en nul-emissiegebouwen. België heeft tot maart 2020 de tijd om de richtlijn om te zetten in regionale besluitvorming. Ons land staat daarbij voor een gigantische uitdaging omdat amper 10% van de woningen al voldoet aan de strengere energienormen.
De tweede editie van de Vlaamse isolatiedag is daarom een goede zaak. Vakkundig isoleren zorgt voor een lagere energiefactuur en meer wooncomfort, zowel in de zomer als in de winter. Kunststofmaterialen blijken daarbij bijzonder performant. Veelgebruikte isolatiematerialen in kunststof, zoals PIR (polyisocyanuraat) of PUR (polyurethaan), zijn dunner en komen vaak als beste keuze uit vergelijkende tests en studies, zowel voor nieuwbouw als voor renovatie. Sectorbedrijven IKO, Recticel en Unilin steunen de Vlaamse isolatiedag en zetten hun innovaties en isolatietechnieken op verscheidene werven in de verf. Andere opties om doeltreffend de isolatie van oude woningen aan te pakken zijn buitengevelisolatiesystemen met pleisterwerk (ETICS) met geëxpandeerde polystyreen (EPS) isolatieplaten.
“Van de bijna 3 miljoen woningen in Vlaanderen heeft de helft geen geïsoleerde buitenmuren en bijna 1 op de 5 huizen heeft geen dakisolatie. Meer en beter isoleren is dus dringend nodig. Zeker als je weet dat het gemiddeld energieverbruik per vierkante meter voor verwarming in België 80% hoger dan in Nederland. De Vlaamse overheid zet stappen in de goede richting met isolatiepremies, de ‘Ik Benoveer-campagne’ en deze Vlaamse Isolatiedag. Toch hebben we nog een hele weg af te leggen om nog meer mensen te overtuigen om te isoleren en de vele voordelen van kunststoffen als isolatiemateriaal aan iedereen duidelijk te maken”, zegt Saskia Walraedt, directeur essenscia PolyMatters, de kunststoffendivisie van sectorfederatie essenscia.