Meer dan 100 STEMfluencers, jonge medewerkers uit de chemie- en farmasector, hebben tussen 20 maart en 12 mei 160 gastlessen gegeven in het eerste en tweede middelbaar van zo’n 70 scholen verspreid over Vlaanderen en Brussel. Op die manier hebben ze meer dan 6.000 meisjes en jongens intensief kunnen inspireren en prikkelen voor een technische of wetenschappelijke STEM-studie of -job. STEMfluencers is een vernieuwend onderwijsproject dat voor het tweede schooljaar op rij georganiseerd wordt door essenscia vlaanderen, de sectorfederatie van de chemie en life sciences, samen met Vlajo en met de medewerking van Technopolis en de educatieve uitgeverij Averbode.
Steeds minder jongeren kiezen ervoor om in de derde graad van het middelbaar onderwijs een STEM-richting te volgen. En dat terwijl er net meer nood is aan STEM-profielen om mee te werken aan klimaatinnovaties, de energietransitie, de uitbouw van een circulaire economie en nieuwe innovatieve geneesmiddelen en therapieën. Met het onderwijsproject STEMfluencers wil essenscia het tij helpen keren.
STEMfluencers zegt u? Dat zijn medewerkers, jonger dan 35 jaar, uit 35 verschillende bedrijven actief in de chemie, kunststoffen, farma en biotech. Hun jobs, opleidingen en persoonlijke verhalen zijn erg verschillend, maar ze delen allemaal dezelfde passie: ze hebben een hart voor STEM (Science, Technology, Engineering & Mathematics), voor chemie en wetenschap, voor techniek en technologie. En die passie willen ze overbrengen op de volgende generatie jongeren.
Op die manier bouwde essenscia vlaanderen een community uit van gemotiveerde STEM- en sectorambassadeurs. Ze kregen begeleiding om hun gastlessen in de eerste graad van het secundair onderwijs zo boeiend mogelijk in te vullen. Zo konden ze een webinar volgen over de uitdagingen en kansen voor de sector op het vlak van energie en klimaat, en een workshop bij Technopolis met een uitgebreide cursus presentatietechnieken en een demonstratiesessie van chemieproefjes.
Vlajo (Vlaamse Jonge Ondernemingen) zorgde voor de matching met scholen uit alle onderwijsnetten over heel Vlaanderen en Brussel. Leerkrachten ontvingen vooraf ook een uitgebreid educatief pakket, samengesteld in samenwerking met uitgeverij Averbode. Met dit lesmateriaal en de bijhorende interactieve opdrachten konden ze aan de slag om de gastles van de STEMfluencers samen met hun leerlingen optimaal voor te bereiden.
Ann Wurman, directeur essenscia vlaanderen: “Via het authentieke verhaal en de persoonlijke ervaring van onze STEMfluencers laten we 12- tot 14-jarigen op een laagdrempelige en concrete manier kennismaken met de wondere wereld van chemie, kunststoffen, farma en biotech en hoe die sectoren via wetenschap en technologie werk maken van een meer duurzame wereld. En dat concept spreekt aan. Zo hebben we dit jaar meer dan 6.000 jongeren bereikt, dubbel zoveel als vorig schooljaar. Op die manier zouden we de volledige Lotto Arena kunnen vullen!”
Peter Coenen, directeur Vlajo: “Vanuit hun ‘Het leven zoals het is’-getuigenis brengen STEMfluencers een scheikundige reactie teweeg bij studenten. En je kan er niet jong genoeg mee starten. Deze generatie studenten tonen ontluikend engagement voor een betere planeet, een betere gezondheid, een betere voedselvoorziening, digitalisering als bondgenoot van de mens, enz. Zij ontdekken dat STEM studie- en beroepskeuzes de sleutel zijn om hun natuurlijk potentieel aan creativiteit te ontsluiten, voor hun bijdrage aan een duurzame wereld. De magie van een gastles van een STEMfluencer, ik sta er nog altijd van te kijken.“
Françoise Chombar, voorzitster STEM-platform: “You can’t be what you can’t see. Onbekend is onbemind. Of toepasselijker nog: pas als je het kan zien, kan je het zijn. De bijdragen die STEM-profielen leveren aan duurzaamheid en menselijk welzijn, en aan het oplossen van de grote maatschappelijke uitdagingen, zijn vaak onzichtbaar. Die zichtbaar maken en jongeren letterlijk en figuurlijk voeling laten krijgen met het engagement van deze STEMfluencers, dat is hoe essenscia de weg wijst. Vooral voor meisjes is het essentieel om zich te kunnen – en mogen – projecteren in een STEM-beroep. Hoe vaker meisjes in contact komen met succesvolle en gepassioneerde vrouwelijke STEM-profielen, hoe meer hun zelfvertrouwen groeit dat STEM bij hen even goed past als bij jongens. Ik hoop dat vele andere sectoren deze schitterende succesformule zullen volgen.”
Deelnemende bedrijven: 3M, Agfa-Gevaert, Air Liquide, Air Products, BASF Antwerpen, Bayer, Bekaert, Bio Base Europe Pilot Plant, Borealis, BPI Packaging Solutions, Catalisti, Celanese, Covestro, Didak Injection, Eastman, Eurofins, Evonik Antwerpen, ExxonMobil, Fujifilm Electronic Materials, Indaver, INEOS Styrolution, INEOS Inovyn, Janssen Pharmaceutica, LANXESS, Novartis, Pfizer, Prayon, Quality by Design, Rain Carbon, Sanofi, SCK CEN, Tekni-Plex, TotalEnergies, Vynova en Wolf Oil