Tot eind dit schooljaar geven bijna 100 STEMfluencers uit 26 verschillende sectorbedrijven zo’n 100 gastlessen in het eerste en tweede jaar secundair onderwijs. STEMfluencers zijn medewerkers jonger dan 35 jaar uit de chemie, kunststoffen, farma en biotechsector die hun passie voor STEM (Science, Technology, Engineering & Mathematics) graag willen delen met de volgende generatie. STEMfluencers is een gloednieuw onderwijsproject van sectorfederatie essenscia vlaanderen en Vlajo (Vlaamse Jonge Ondernemingen) – in samenwerking met Technopolis en educatieve uitgeverij Averbode – om meer jongeren te inspireren over STEM, STEM-studies en -beroepen.
Alle studies en enquêtes maken duidelijk dat bedrijven, zeker in de sector van chemie, kunststoffen, farma en biotech, nood hebben aan jong STEM-talent. Toch kiezen nog altijd te weinig jongeren voor een STEM-studierichting. Volgens cijfers uit de meest recente STEM-monitor gaat het om 36% van de leerlingen in het eerste leerjaar van de tweede graad secundair onderwijs. Amper 1 op de 4 van die leerlingen is een meisje (27%).
STEMflu…wie?
Daarom zijn essenscia vlaanderen en Vlajo gestart met het project STEMfluencers. Daarbij trekken zo’n 100 jonge medewerkers uit de sector van de chemie en life sciences, waarvan zowat de helft vrouwen, de komende weken naar middelbare scholen over heel Vlaanderen om er als enthousiaste STEM-ambassadeurs hun persoonlijk verhaal te vertellen. Waarom hebben ze zelf voor een STEM-studie gekozen, welke STEM-job doen ze vandaag en hoe kan STEM-kennis volgens hen een oplossing helpen bieden op werelduitdagingen zoals klimaat of een betere gezondheidszorg?
STEMflu…wow!
Het doel? Jongeren inspireren, prikkelen en motiveren voor techniek en wetenschappen. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor de wow-factor van allerlei innovaties die volop in ontwikkeling zijn, zoals CO2 hergebruiken als grondstof, geavanceerde recyclagetechnieken voor kunststoffen of de nieuwste therapieën in biotechnologie om ziektes als kanker te bestrijden of gewassen resistenter te maken tegen klimaatverandering.
Het is de bedoeling om van STEMfluencers, na een positieve evaluatie door de onderwijspartners, een blijvend onderwijsproject te maken dat elk jaar herhaald wordt. Voor deze eerste editie is nauw samengewerkt met Technopolis – voor de uitwerking van leuke wetenschapsproefjes om te demonstreren in de klas – en de educatieve uitgeverij Averbode – om de inhoud van de gastlessen en de bijhorende lesfiches voor de leerkrachten optimaal af te stemmen op de eindtermen in het onderwijs. De STEMfluencers konden ook een workshop volgen waarbij ze coaching kregen voor de voorbereiding van hun gastles en het spreken voor een klas.

“Onze STEMfluencers en de bedrijven waar ze werken tonen met dit project een groot maatschappelijk engagement om zoveel mogelijk jongeren ervan te overtuigen hoe cool STEM wel is.”
Ann Wurman, directeur essenscia vlaanderen
Ann Wurman, directeur essenscia vlaanderen: “Ja, er kiezen te weinig meisjes en jongens voor een STEM-studie. En nee, daarvoor bestaan geen wonderoplossingen. De chemie- en farmasector wil niet bij de pakken blijven zitten, maar wel proberen om er iets aan te doen. Omdat onze samenleving en economie heel erg nood hebben aan jong en divers STEM-talent met technische of wetenschappelijke kennis en inzichten. Onze STEMfluencers en de bedrijven waar ze werken tonen met dit project een groot maatschappelijk engagement om zoveel mogelijk jongeren ervan te overtuigen hoe cool STEM wel is.”
Veerle Van Nieuwenhuysen, adviseur onderwijs en arbeidsmarkt essenscia vlaanderen: “Onze STEMfluencers zijn jong, fier op wat ze doen en ze willen hun STEM laten horen. Ze vinden het belangrijk om jongens en meisjes het belang van STEM voor onze toekomst mee te geven en doen dat door hen mee te nemen in hun eigen verhaal. Jongeren die andere jongeren willen inspireren, het spreekt voor zich dat we bijzonder trots zijn op zo’n engagement. De STEMfluencers krijgen daarom onze volle steun.”
Peter Coenen, directeur Vlajo: “Voor het eerst trekken essenscia en Vlajo met de STEMfluencers naar 12 tot 14-jarigen om bij hen een zaadje te planten voor een boeiende toekomst in STEM. Uit onderzoek weten we dat je daar niet jong genoeg mee kan starten. Laten we met deze leeftijdsgroep niet praten over het vak chemie, wiskunde of fysica, maar wel over creatieve oplossingen bedenken voor maatschappelijke uitdagingen op het vlak van gezondheid, milieu of klimaat. Het is net deze generatie die bulkt van creativiteit én engagement. Wie kan ze beter overtuigen van de brede waaier aan STEM-kansen, dan gepassioneerde jonge professionals uit de chemie en farma?”
De eerste lichting STEMfluencers komt uit deze sectorbedrijven: Agfa-Gevaert, Allnex, BASF Antwerpen, Bayer Agriculture, Bio Base Europe Pilot Plant, Borealis, BPI Packaging Solutions, Covestro, Evonik, ExxonMobil, Govi, Indaver, INEOS, Inovyn, Janssen Pharmaceutica, LANXESS, 3M, McBride, Novartis, Quality by Design, Sanofi, SCK-CEN, Solvay, Tupperware, Valtris en Vynova.
Meer info: www.stemfluencers.be