Het Luikse biofarmabedrijf Mithra heeft de essenscia Innovation Award 2019 gewonnen, de belangrijkste prijs voor industriële innovatie in België. Mithra ontwikkelde met Estelle een anticonceptiepil van de nieuwste generatie, op basis van het natuurlijke hormoon estetrol. Het is een op en top Belgische innovatie met wereldwijd potentieel. De Innovation Award werd vandaag door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Astrid aan Mithra overhandigd tijdens een ceremonie in het Paleis der Academiën in Brussel. De andere finalisten waren Beaulieu, Eastman, Eurogentec, Janssen Pharmaceutica en Kaneka met duurzame innovaties voor textiel, landbouw en kunststofverpakkingen en nieuwe productiemethoden voor geavanceerde geneesmiddelen.
Na tien jaar onderzoek en ontwikkeling in België staat Mithra, een onderneming gespecialiseerd in vrouwelijke gezondheid, op het punt om de anticonceptiepil heruit te vinden. Hun nieuwe pil, Estelle, is de eerste anticonceptiepil op basis van estetrol (E4), een natuurlijk hormoon dat tijdens de zwangerschap in de lever van de menselijke foetus wordt geproduceerd. Mithra is erin geslaagd dit hormoon via een complex productieproces na te maken en klinische testresultaten bij 4.000 patiënten wijzen op een efficiënte en veilige werking, met minder neveneffecten voor de vrouw.
“Estelle is een potentiële blockbuster met een positieve impact op de Belgische economie.”
Jean-Michel Foidart en François Fornieri, stichters Mithra
Jean-Michel Foidart en François Fornieri, stichters Mithra: “Alle klinische testen zijn achter de rug en Estelle komt mogelijk volgend jaar al op de markt. We zitten nu in de finale goedkeuringsfase en leggen onze dossiers voor aan de Amerikaanse en Europese regelgevende agentschappen. Dit is een pil, made in Belgium. Ze werd in ons land ontwikkeld en zal hier ook worden geproduceerd, grotendeels voor export naar de hele wereld. Dit is een potentiële blockbuster met een positieve impact op de Belgische economie. Mithra telt vandaag al iets meer dan 200 medewerkers, maar tegen 2020 worden dat er waarschijnlijk 300. Bovendien zitten er nog twee producten op basis van estetrol in onze pipeline om de symptomen van de menopauze en de perimenopauze te verlichten.”
“Deze wedstrijd illustreert vooral de innovatiekracht van de Belgische industrie, in het bijzonder in de chemie, kunststoffen en life sciences.”
François Cornelis, juryvoorzitter essenscia Innovation Award
François Cornelis, juryvoorzitter essenscia Innovation Award: “Alle finalisten hadden een sterk innovatieproject, maar de anticonceptiepil van Mithra heeft een bijzonder groot potentieel. Deze wedstrijd illustreert vooral de innovatiekracht van de Belgische industrie, in het bijzonder in de chemie, kunststoffen en life sciences. Zowel bij internationale bedrijven met een vestiging in ons land, als bij Belgische kmo’s, start-ups en universitaire spin-offs. Samen realiseren ze baanbrekende innovaties die een antwoord bieden op de grote maatschappelijke vraagstukken.”
Ook de innovaties van de vijf andere genomineerde finalisten dragen een duidelijke Belgische stempel. Beaulieu International Group, met hoofdzetel in Waregem, brengt met zijn UltraBond-vezel de circulaire economie in de praktijk. Het gaat om een latexvrije textielvezel uit polypropyleen waardoor tapijten voor beurzen en evenementen 100% recycleerbaar worden. Eastman Chemical Company werkte drie jaar aan de ontwikkeling van een synthetische molecule, choline, die de besproeiing van landbouwgewassen veiliger en efficiënter maakt. De productie op grote schaal in een gloednieuwe installatie in Gent is uniek in haar soort.
Het Luikse biotechbedrijf Eurogentec is dankzij een vooruitstrevende methode uitgegroeid tot wereldleider in de grootschalige productie van plasmide-DNA. Dat maakt gentherapie voor de behandeling van aids of kanker voor meer mensen toegankelijk. Janssen Pharmaceutica in Geel heeft met digitaal sproeidrogen een wereldprimeur te pakken. Deze hoogtechnologische productietechniek zorgt ervoor dat het menselijk lichaam uiterst complexe geneesmiddelen een stuk efficiënter opneemt. De Belgische vestiging van het Japanse chemiebedrijf Kaneka bouwt in Westerlo aan een nieuwe productie-eenheid voor een revolutionair materiaal. Het gaat om schuimpartikeltjes op basis van natuurlijke bestanddelen die kunststofverpakkingen bio-afbreekbaar maken als ze in de natuur of in zee terechtkomen.
“De sector van de chemie, kunststoffen en life sciences blijft de onbetwiste innovatiekampioen van ons land.”
Yves Verschueren, gedelegeerd bestuurder essenscia
Yves Verschueren, gedelegeerd bestuurder essenscia: “Met 455 toegekende patenten in 2018, ofwel bijna twee uitvindingen per werkdag, en 4,4 miljard euro uitgaven in onderzoek en ontwikkeling, of zowat 12,5 miljoen euro per dag, blijft de sector van de chemie, kunststoffen en life sciences de onbetwiste innovatiekampioen van ons land. Opvallend aan deze editie van de essenscia Innovation Award is de doorgedreven focus op betere recyclagetechnieken en duurzamere materialen die passen in het streven naar een circulaire economie. Ook de Belgische expertise in de ontwikkeling en productie van nieuwe geneesmiddelen komt duidelijk naar voor. Dit toont aan hoe belangrijk het is dat de overheid innovatie voluit blijft ondersteunen. Onze toekomst en ons welzijn hangt ervan af.”
De tweejaarlijkse essenscia Innovation Award is de belangrijkste prijs voor industriële innovatie in België. Met deze vierde editie wil essenscia, de federatie van de chemie, kunststoffen en life sciences, de vele innovaties in de Belgische industrie in de kijker zetten en bedrijven aanmoedigen om te blijven investeren in duurzame producten en processen. De winnaar van de essenscia Innovation Award ontvangt een geldprijs van 30.000 euro. Eerdere winnaars zijn BASF/Emulco, Agfa Graphics en GSK.
Deelnemers aan de essenscia Innovation Award 2019
3M, Agfa-Gevaert, Aji Bio-Pharma, Aqua Nove, B4plastics, Beaulieu International Group, Coris BioConcept, DNAlytics, Dow Silicones Belgium, Drone4Care, Eastman Chemical Company, EcoSynth, InOpSys, Janssen Pharmaceutica, Kaneka, Kaneka Eurogentec, KiOmed Pharma, Mithra, NMC, Quadrant CMS, Quality Assistance, Realco, Recticel, Saroléa, Solvay, Total, TRinCE, UCB en water-link.
Juryleden
François Cornelis (juryvoorzitter en voorzitter Innovation Fund), Koenraad Debackere (algemeen beheerder KU Leuven), Benoît Gailly (professor UCL), Piet Vandendriessche (CEO Deloitte Belgium) en Yves Verschueren (gedelegeerd bestuurder essenscia).