Het speciaalchemiebedrijf LANXESS zet in de Antwerpse haven een stap naar klimaatneutraliteit. Het heeft 10 miljoen euro geïnvesteerd in een speciale installatie om de uitstoot van lachgas in de productievestiging in Lillo sterk te verminderen. Zo realiseert het bedrijf in een eerste fase een jaarlijkse daling van broeikasgasemissies vergelijkbaar met 150.000 ton CO2-uitstoot. In 2023 zal volgens plan een tweede installatie in gebruik worden genomen, goed voor een bijkomende reductie van nog eens 300.000 ton CO2 per jaar. De installatie werd online ingehuldigd in aanwezigheid van Vlaams minister-president Jan Jambon.
Distikstofmonoxide (N2O), of kortweg lachgas, ontstaat als bijproduct tijdens de productie van het kunststofhalffabricaat caprolactam, een essentieel bestanddeel voor onder meer hoogwaardige componenten in elektronica of lichtgewichtmaterialen voor energiezuinige wagens. Lachgas is als broeikasgas 300 keer schadelijker dan CO2. De nieuwe installatie zal ongeveer 500 ton lachgas per jaar afbreken, wat neerkomt op een positief klimaateffect van 150.000 ton vermeden CO2-uitstoot.
LANXESS doet hiervoor beroep op innovatieve technologie met een hoge energie-efficiëntie. In de nieuwe installatie wordt het lachgas bij temperaturen rond 1.000 graden Celsius opgesplitst in de bestanddelen stikstof en zuurstof. Zo wordt het broeikasgas volledig geneutraliseerd.
Grootste installatie in z’n soort in Europa
In een tweede processtap, bij temperaturen van 250 tot 450 graden, breekt de installatie stikstofoxiden (NOx) verder af tot stikstof en water. Speciaal ontwikkelde keramische warmtewisselaars vangen de vrijgekomen warmte op om die nadien te hergebruiken. Zo dient er veel minder energie van buitenaf te worden toegevoegd om het proces aan de gang te houden. De installatie is sinds eind vorig jaar in gebruik, is de grootste in z’n soort in Europa en wordt dus vanaf 2023 nog fors uitgebreid.

1.000 werknemers in België
LANXESS heeft in België twee toonaangevende productievestigingen met ongeveer 1.000 werknemers in het Antwerpse havengebied. In Lillo worden de halffabricaten caprolactam en polyamide vervaardigd. In Kallo produceert LANXESS glasvezel en rubberchemicaliën. Samen vormen ze het hart van de internationale activiteiten van LANXESS als wereldleider in hightech kunststoffen. LANXESS maakt in de Waaslandhaven ook deel uit van het industriële stoomnetwerk ECLUSE, dat een CO2-besparing oplevert van 100.000 ton per jaar, vergelijkbaar met 50 windturbines.
“We houden ons aan de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs. Deze vernieuwende klimaatinstallatie in Antwerpen is een centrale pijler in het plan om LANXESS klimaatneutraal te maken. Sinds de oprichting in 2004 heeft LANXESS zijn uitstoot van broeikasgassen al meer dan gehalveerd”, zegt Hubert Fink, lid van de raad van bestuur van LANXESS.
Ook Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen, woonde de virtuele lancering bij. “LANXESS toont dat innoveren in baanbrekende klimaattechnologieën een speerpunt is in de huidige transitie naar een koolstofarme industrie in Vlaanderen. De chemiesector levert de essentiële materialen die nodig zijn voor een klimaatvriendelijke samenleving. Met de juiste randvoorwaarden – voldoende en betaalbare koolstofarme energie, gerichte innovatie- en investeringssteun voor risicovolle piloot- en demoprojecten, bescherming van de concurrentiekracht tegen regio’s met minder klimaatambitie – kunnen we die bij ons op de meest milieuvriendelijke manier blijven produceren en exporteren.”
We have taken another major step on our road to become #ClimateNeutral2040. Take a look at our new #NitrousOxide reduction plant in Antwerp 🇧🇪. Let's unite to limit global warming! pic.twitter.com/wuxsbDMs4V
— LANXESS (@LANXESS) February 10, 2021