Het zakje van je salade, de folie rond je suikerwafel of de kunststofverpakking die 6 flessen water samenhoudt: dat afval zal binnenkort vanuit heel België naar Beringen worden vervoerd. Sectorbedrijf Eco-oh! is daar namelijk gestart met de bouw van een geavanceerd folie-tot-folie recyclagecentrum dat uniek is in België. Het doel: jaarlijks tot 42.000 ton polyethyleen-films (PE) verwerken tot een granulaat dat als grondstof kan dienen voor nieuwe, hoogwaardige producten. De eerstesteenlegging vond plaats in aanwezigheid van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.
De nieuwe faciliteit kadert binnen de langetermijnovereenkomst tussen Fost Plus, de organisatie die verantwoordelijk is voor de inzameling en recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval in België, en vijf nieuwe sorteercentra. Zij zullen streven naar een constante instroom van kwaliteitsvol recyclagemateriaal. Het gerecycleerde polyethyleen kan op die manier ingezet worden als alternatieve, hoogwaardige grondstof voor nieuwe producten en draagt zo bij tot een circulaire economie.
Begin 2022 moet de nieuwe recyclage-installatie in Beringen klaar zijn, goed voor een investering van 42 miljoen euro en 30 jobs. De faciliteit zal een volledig nieuwe recyclageketen van een ongeziene omvang in Europa beslaan.
Limburgse recyclage-hub
Het recyclagecentrum van Eco-oh! komt in de schaduw van Biostoom, de waste-to-energy fabriek die chemiebedrijf Borealis en Bionerga, specialist in het terugwinnen van energie uit afval, eind 2020 in gebruik hebben genomen. Deze recyclagehotspot moet zo een aantrekkingspool worden voor een cluster van bedrijven die mee de schouders zetten onder innovatieve circulaire projecten.
Extra recyclagecapaciteit voor nieuwe blauwe zak
De installatie van Eco-oh! in Beringen biedt ook een antwoord op de uitgebreide inzameling van huishoudelijk kunststof afval als gevolg van de invoering van de nieuwe blauwe zak in 2019. Daardoor wordt er jaarlijks 250.000 ton kunststof afval ingezameld, zo’n 90.000 ton meer dan ervoor.
Dat afval wordt in vijf Belgische hoogtechnologische sorteercentra per type gesorteerd. Om al die extra plastic zakjes, folie en bakjes te verwerken, wordt er naast het nieuwe recyclagecentrum in Beringen nog een faciliteit gebouwd in Houthalen en Couillet, bij Charleroi. Op die manier wil België Europees recyclagekampioen blijven.