CO2 opvangen en ondergronds opslaan? Yes, we can! INEOS Oxide in Zwijndrecht heeft een Europese primeur beet. Voor het eerst is de haalbaarheid gedemonstreerd om opgevangen CO2 grensoverschrijdend te transporteren om die vervolgens veilig en permanent ondergronds op te slaan in oude olie- en gasvelden onder de Deense Noordzee. Met Project Greensand wil de Deense overheid 8 miljoen ton CO2 per jaar opslaan, of 40% van de totale emissiereductiedoelstelling van Denemarken.
Bij chemiebedrijf INEOS Oxide in Zwijndrecht wordt al tientallen jaren CO2 afgevangen, opgezuiverd en opgeslagen. De CO2 die nu voor het demonstratieproject wordt gebruikt in Denemarken, wordt vanuit de haven van Antwerpen per schip getransporteerd naar het platform in de Deense Noordzee. De CO2 die in het door INEOS geëxploiteerde Nini-veld wordt geïnjecteerd, wordt opgeslagen op een diepte van ongeveer 1.800 meter onder de zeebodem en zal nauwlettend worden gevolgd.
Tegen 2030 wil Project Greensand in dit gebied tot 8 miljoen ton CO2 per jaar opslaan en belangrijke bijdragen blijven leveren aan de kennis en de groei van koolstofopslagtechnologie, de zogenaamde Carbon Capture and Storage (CCS). Dat is een cruciale klimaattechnologie om de uitstoot van broeikasgassen op korte termijn fors te reduceren.
Project Greensand is een consortium van 23 organisaties, met expertise in koolstofafvang en -opslag, uit het bedrijfsleven, de academische wereld, de overheid en start-ups. Het project wordt ondersteund door de Deense staat via het Energy Technology Development and Demonstration Program (EUDP).