Stad Antwerpen geeft ondernemers in BlueChem financiële steun voor hun labo-inrichting
Arpadis, Creaflow en InOpSys. Dat zijn de eerste starters en groeibedrijven die hun intrek zullen nemen in BlueChem, de incubator voor duurzame chemie die eind april 2020 de deuren opent op het klimaatneutrale bedrijventerrein Blue Gate Antwerp. De Stad Antwerpen steunt de jonge ondernemers met het BlueChem Kickstart Fund dat hen financiële ondersteuning biedt bij de inrichting van hun laboratoria. Ook chemiebedrijven BASF, Borealis en INEOS huren kantoorruimte in BlueChem om veelbelovende innovaties te steunen en te helpen doorgroeien. De chemie-incubator wordt eveneens de uitvalsbasis voor medewerkers van Catalisti, de speerpuntcluster voor innovatie in chemie en kunststoffen, en onderzoeksorganisatie VITO. De huurcontracten werden vandaag, vier en een halve maand voor de officiële opening, ondertekend.
BlueChem is de eerste incubator in Vlaanderen die zich specifiek toespitst op innovatie en ondernemerschap in duurzame chemie. Op 28 april 2020 opent BlueChem officieel de deuren op het eco-bedrijventerrein Blue Gate Antwerp, maar vandaag werden de eerste vijf huurders – Arpadis, Catalisti, Creaflow, InOpSys en VITO – en drie partnerbedrijven – BASF, Borealis en INEOS – al bekendgemaakt. Daarmee is de doelstelling van het eerste werkingsjaar, een bezettingsgraad van 20%, op vier en een halve maand voor de opening al quasi bereikt. In totaal is er in BlueChem plaats voor een twintigtal bedrijven, afhankelijk van de kantoor- en laboruimte die ze elk nodig hebben.
De Stad Antwerpen lanceerde vandaag ook het BlueChem Kickstart Fund. Dat is een investeringsfonds dat jonge en startende bedrijven die zich vestigen in BlueChem een financiële duw in de rug geeft, tot 700 euro/m², bij de inrichting van hun labo’s. Het gaat namelijk vaak om zeer specifieke en dure apparatuur voor chemie-onderzoek. Eerder dit jaar werden al samenwerkingsakkoorden afgesloten met strategische partners BNP Paribas Fortis, Deloitte, Laga en Port of Antwerp. Zij zullen start-ups en groeibedrijven in BlueChem gespecialiseerd advies geven en hen met dienstverlening op maat helpen doorgroeien.
“Met BlueChem stimuleren we open innovatie en creëren we het ideale ecosysteem voor de chemie van de toekomst”
Frank Beckx, voorzitter BlueChem NV en gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen, de sectorfederatie van de chemie en life sciences
Frank Beckx, voorzitter BlueChem NV en gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen, de sectorfederatie van de chemie en life sciences: “BlueChem neemt een vliegende start. De bouwwerken liggen voor op schema en de namen van de eerste bedrijven in BlueChem zijn bekend. Het gaat stuk voor stuk om innovatieve bedrijven die elk op hun manier bezig zijn met duurzame chemie en circulaire economie. Dat ook speerpuntcluster Catalisti en enkele grote chemiebedrijven BlueChem als uitvalsbasis kiezen, is een goede zaak. Zo stimuleren we open innovatie en creëren we het ideale ecosysteem voor de chemie van de toekomst. We voorzien een inloopperiode van vijf jaar om in BlueChem een maximale bezettingsgraad te bereiken.”
“De stad Antwerpen maakt met BlueChem en het BlueChem Kickstart Fund haar ambitie waar: meer innovatiekracht realiseren voor de chemiesector, de economische motor van Antwerpen”
Claude Marinower, Antwerps schepen voor Economie, Innovatie en Digitalisering
Claude Marinower, Antwerps schepen voor Economie, Innovatie en Digitalisering: “De stad Antwerpen lanceert het BlueChem Kickstart Fund voor startende chemiebedrijven in BlueChem. Met deze extra financiële steun kunnen ze laboratoria inrichten om onderzoek naar duurzame chemieproducten de grootst mogelijke slaagkans te geven. De stad Antwerpen maakt met BlueChem en het BlueChem Kickstart Fund haar ambitie waar: meer innovatiekracht realiseren voor de chemiesector, de economische motor van Antwerpen.”
“Om de klimaatuitdaging een antwoord te bieden, moet volop geïnvesteerd worden in duurzame, innovatieve oplossingen”
Hilde Crevits, Vlaams minister van Economie en Innovatie
Hilde Crevits, Vlaams minister van Economie en Innovatie: “Om de klimaatuitdaging een antwoord te bieden, moet volop geïnvesteerd worden in duurzame, innovatieve oplossingen. Onderzoek naar duurzame chemie is daarbij belangrijk. Incubatoren zijn nodig om nieuwe technologieën te ontwikkelen, uit te testen en te commercialiseren. Ze zijn als het ware de ‘broedplaatsen’ voor innovaties en geven de nodige ruimte, expertise en ondersteuning aan onderzoekers om nieuwe technologieën uit te broeden en hun vleugels uit te slaan. Daarom steunen we chemie-incubator BlueChem ook financieel.”
Er lopen momenteel nog gesprekken met andere geïnteresseerde bedrijven, maar de activiteiten van de eerste huurders in BlueChem maken alvast duidelijk dat de focus ligt op duurzame chemie en circulaire economie.
Arpadis is een distributeur van chemicaliën met vestigingen in de Benelux, Duitsland, Frankrijk, Portugal en het Verenigd Koninkrijk. De keuze voor BlueChem illustreert de strategische koers van Arpadis om extra in te zetten op duurzame chemieproducten via intensieve samenwerkingen doorheen de ganse toeleveringsketen voor de chemiesector.
Creaflow ontwerpt en commercialiseert zeer innovatieve reactoren voor de fijnchemie en de farmaceutische industrie. Deze vooruitstrevende fotoreactoren zijn schaalbaar en duurzaam, maken gebruik van alternatieve activeringsmethodes zoals zichtbaar licht en kunnen daardoor nieuwe moleculen vervaardigen die onbereikbaar zijn met traditionele technieken.
InOpSys NV ontwikkelt, bouwt en beheert modulaire en mobiele units om industrieel afvalwater te behandelen in de chemie- en farmasector. Het afvalwater wordt ter plaatse gezuiverd voor hergebruik en waardevolle componenten zoals metalen en solventen worden gerecupereerd. Het is een praktijkvoorbeeld van circulaire economie, waarbij er geen transport en verbranding van afvalwater meer nodig is.
Ecosysteem voor duurzame chemie
BlueChem biedt niet alleen de perfecte accommodatie voor startende bedrijven, de incubator voor duurzame chemie wil ook een ecosysteem opbouwen dat innovatieprojecten stimuleert tussen grote ondernemingen, kmo’s en start-ups enerzijds en tussen de privésector, de overheid en de academische wereld anderzijds.
Daarom is het belangrijk dat ook Catalisti, de speerpuntcluster voor innovatie in chemie en kunststoffen, en VITO, Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek, in BlueChem actief zullen zijn om kansrijke innovaties te detecteren en te begeleiden. Partnerbedrijven zoals BASF, Borealis en INEOS houden met hun aanwezigheid in BlueChem de vinger aan de pols van innovaties in duurzame chemie en kunnen een hefboom zijn om doorbraaktechnologieën te helpen doorgroeien naar toepassingen op industriële schaal. Zo versterkt BlueChem de innovatiekracht van de chemiecluster in de Antwerpse haven en in de rest van Vlaanderen.
BlueChem is een unieke samenwerking tussen overheid, industrie en kennisinstellingen met de ambitie om beloftevolle innovaties van startende en jonge bedrijven actief in duurzame chemie te helpen doorgroeien tot op industriële schaal om zo de economisch belangrijke chemiesector in Vlaanderen te versterken. Projectpartners in BlueChem NV zijn essenscia, POM Antwerpen, Stad Antwerpen en VITO. De incubator wordt gebouwd volgens de principes van BREEAM-Excellent, een duurzaamheidslabel voor gebouwen met een minimale milieu-impact, en voldoet aan de BEN-norm (BijnaEnergieNeutraal). BlueChem opent in april 2020 op Blue Gate Antwerp en telt 15 labo’s, 24 kantoren, 20 flexplekken en enkele vergaderzalen, verspreid over vier verdiepingen.
https://twitter.com/crevits/status/1206982418344878085?s=20
Meer info: www.bluechem.be
Met de steun van