Geoffrey Pot herverkozen als voorzitter van de Belgische federatie van de biotech en life sciences
Cel-, gen- en weefseltherapieën stonden centraal tijdens het jaarevent van bio.be/essenscia, de Belgische federatie voor biotech en life sciences. Het gaat om geavanceerde therapieën die bepaalde complexe ziekten doeltreffend kunnen genezen en waarin België een unieke expertise heeft opgebouwd. Om deze voortrekkersrol te kunnen blijven spelen moet ons land zijn regelgevend kader flexibeler afstemmen op de nieuwste evoluties in de markt, de samenwerking tussen de spelers in het ecosysteem van de drie regio’s vergemakkelijken en de kloof tussen de academische en de bedrijfswereld overbruggen. De federatie kondigde ook de herverkiezing aan van Geoffrey Pot, actief bij biofarmabedrijf Takeda, als voorzitter van bio.be/essenscia.
De afgelopen jaren heeft België een uitzonderlijke knowhow opgebouwd op het vlak van cel-, gen- en weefseltherapieën (de zogenaamde “ATMP’s” – Advanced Therapy Medicinal Products), en dat doorheen het hele ontwikkelings- en productieproces: van onderzoek en ontwikkeling, klinische testen en industriële biotechproductie tot logistiek. Een mooi voorbeeld daarvan is TiGenix, dat in 2000 in België werd opgericht en het eerste bedrijf in Europa was dat een ATMP-product op de markt bracht.
De voorbije 20 jaar zijn in ons land tal van spin-offs en start-ups ontstaan die gespecialiseerd zijn in dit domein: Bone Therapeutics, Cellaïon, Celyad Oncology, eTherRNA, Novadip Biosciences, PDC*line Pharma, Regenesys, Revatis, enz. Tegelijkertijd zijn in België specifieke platforms voor biotechproductie (CDMO’s, Contract Development Manufacturing Organisations) ontwikkeld en opgezet, zoals Anicells, Catalent, Exothera, Kaneka Eurogentec en Thermo Fisher, om tegemoet te komen aan de groeiende behoeften van de lokale en internationale markten en zo meer patiënten te genezen.
Dankzij dit unieke ecosysteem heeft ons land strategische investeringen weten aan te trekken. Zo legt UCB deze week de eerste steen voor zijn nieuwe centrum voor gentherapie, een investering van 200 miljoen euro, op zijn site in Eigenbrakel en bouwt Legend Biotech, in samenwerking met Janssen Pharmaceutica, zijn eerste productiesite voor CAR-T-celtherapieën op Europese bodem in Zwijnaarde (Gent). Deze innovatieve celtherapieën zullen worden toegepast om bepaalde soorten kanker te behandelen.
ATMP’s zijn echter ook aan een sterke opkomst bezig in Azië en de Verenigde Staten. Uit het verslag van de Alliance for Regenerative Medicine, dat enkele dagen geleden werd gepubliceerd, blijkt dat deze regio’s in een jaar tijd zeer snelle vooruitgang hebben geboekt. Als België en Europa niet achter willen blijven, moeten onze autoriteiten deze geavanceerde biotechnologieën optimaal ondersteunen.
“Als we écht een voortrekker willen blijven, moeten we het regelgevend kader laten mee-evolueren met de behoeften van de markt”
Frédéric Druck, secretaris-generaal bio.be/essenscia
Frédéric Druck, secretaris-generaal bio.be/essenscia : “De Belgische en Europese regelgeving is niet modern en reactief genoeg. Vooruitgang in biotech botst vaak op belemmeringen in de regelgeving die deze veelbelovende innovaties in gepersonaliseerde geneeskunde vertragen. Als we écht een voortrekker willen blijven, moeten we het regelgevend kader laten mee-evolueren met de behoeften van de markt. Een andere grote uitdaging voor de sector is talent. De knowhow van de werknemers in de Belgische biotech is onze belangrijkste troef. Ons onderwijs moet de nieuwste ontwikkelingen op de voet volgen en zijn leerplannen afstemmen op de evoluties in de bedrijfswereld zodat jongeren goed worden opgeleid in deze nieuwe therapieën.”
“België moet al zijn steunmaatregelen voor innovatie en productiebehouden om ervoor te zorgen dat we onderzoek en ontwikkeling blijven aantrekken en verankeren, want de wereldwijde concurrentie op dit vlak is bikkelhard”
Tineke Van hooland, adjunct-secretaris-generaal bio.be/essenscia
Tineke Van hooland, adjunct-secretaris-generaal bio.be/essenscia: “Ik noem België graag de ‘biotech valley’. Alle spelers van de hele ATMP-waardeketen zijn hier aanwezig. Ons land moet de samenwerking tussen de verschillende schakels in de keten nog meer versterken, en dat over de drie regio’s heen. België moet ook al zijn steunmaatregelen voor innovatie en productie, waaronder federale belastingincentives, behouden om ervoor te zorgen dat we onderzoek en ontwikkeling blijven aantrekken en verankeren, want de wereldwijde concurrentie op dit vlak is bikkelhard.”
Geoffrey Pot voor drie jaar herverkozen als voorzitter van bio.be/essenscia
bio.be/essenscia kondigde vandaag ook aan dat Geoffrey Pot, General Manager Operations van de Takeda-vestiging in Lessen, is herkozen als voorzitter van de federatie voor een periode van drie jaar.
“Ik wil het bestuursorgaan bedanken voor het vertrouwen. De voorbije drie jaar hebben we constructief samengewerkt met de overheid in het kader van het federale R&D-bioplatform en de aftrap van de EU Biotech Campus, die deel uitmaakt van het relanceplan”
Geoffrey Pot, voorzitter bio.be/essenscia
Geoffrey Pot, voorzitter bio.be/essenscia: “Eerst en vooral wil ik het bestuursorgaan bedanken voor het vertrouwen. De voorbije drie jaar hebben we constructief samengewerkt met de overheid in het kader van het federale R&D-bioplatform en de aftrap van de EU Biotech Campus, die deel uitmaakt van het relanceplan. En dat steeds met een sterke focus op digitalisering en de industriële biotechproductie van morgen. Laten we op deze weg verdergaan en samen werken aan drie prioriteiten: de concurrentiepositie van België op Europees en mondiaal niveau versterken, de talenten van morgen ontwikkelen en lokale en internationale investeerders ondersteunen om hier bij ons de ‘factories of the future’ te creëren.”

Zo’n 200 personen hebben deelgenomen aan jaarevent van bio.be/essenscia, dat plaatsvond op maandag 26 september in Brussel. De deelnemers werden geïnspireerd door Anne Kantardjieff, Vice President Manufacturing bij bluebird bio (VS), Hugues Malonne, Director General, DG Pre-authorization bij het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) en een paneldebat met sprekers van Catalent Pharma Solutions, Legend Biotech, N-side, pharma.be en Science Park Antwerp University.
Het evenement maakt deel uit van de tiende editie van de Europese Biotechweek, waarin een honderdtal initiatieven en evenementen rond biotechnologie in heel Europa worden georganiseerd.