Europese REACH-wetgeving verhoogt kennis en transparantie over chemicaliën
Uiterlijk morgen moeten alle chemische stoffen die in volumes vanaf 1 ton per jaar in de Europese Unie worden geproduceerd of ingevoerd, geregistreerd zijn bij het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA). Bedrijven die de deadline niet halen, mogen hun stoffen niet langer op de markt brengen. In België zijn op dit moment 3.022 stoffen geregistreerd door 674 ondernemingen. Daarmee is ons land, als thuisbasis van een toonaangevende chemiesector, bij de koplopers in Europa. Sinds de invoering van REACH in 2007 weten we nu meer dan ooit tevoren over de potentiële risico’s van chemicaliën in allerlei consumentengoederen zoals bijvoorbeeld verven, kleding, meubilair, schoonmaakproducten of elektrische apparaten. Zo zorgt REACH voor meer veiligheid voor mens en milieu.
REACH (Registratie, Evaluatie, Autorisatie en Restrictie van Chemicaliën) is een Europese verordening om mens en milieu optimaal te beschermen tegen de mogelijke risico’s die chemische stoffen kunnen opleveren. Het gaat daarbij niet enkel om chemische stoffen die in industriële productieprocessen worden toegepast, maar ook om stoffen die we in ons dagelijks leven gebruiken.
Daarom is de datum van 31 mei 2018 zo’n belangrijke mijlpaal voor burgers in België en Europa. Bedrijven hebben in het kader van REACH de voorbije tien jaar alle mogelijke veiligheids- en gezondheidsrisico’s van bepaalde chemische stoffen uitvoerig getest en al die onderzoeksresultaten zijn nu publiek beschikbaar op de ECHA-website. In totaal zijn in Europa meer dan 80.000 registratiedossiers ingediend voor ruim 20.000 verschillende chemische stoffen.
“De Belgische chemiesector heeft alle REACH-deadlines gehaald. In 2010 ging het om stoffen boven de 1.000 ton, in 2013 over alles tussen 100 en 1.000 ton en nu zijn ook alle chemische stoffen in volumes vanaf 1 ton per jaar geregistreerd. Dit heeft heel wat inspanningen gevraagd van de bedrijven, vooral van kmo’s, want de registratiekosten bedragen zowat 55 miljoen euro, zonder de kosten van personeel of testprocedures. Maar heet belangrijkste is dat er nu wetenschappelijk onderbouwde informatie beschikbaar is om mens en milieu optimaal te beschermen tegen mogelijke risico’s. Bovendien stimuleert REACH innovatie omdat bedrijven op zoek gaan naar de meest veilige alternatieven voor risicovolle stoffen”, zegt Yves Verschueren, gedelegeerd bestuurder essenscia.
“De REACH-deadline is geen eindpunt, maar een nieuw begin. Wetenschap evalueert, producten veranderen, nieuwe chemicaliën worden ontwikkeld. Bedrijven moeten de informatie over hun chemische stoffen dus blijven opvolgen en actualiseren. De Europese REACH-wetgeving vormt intussen ook een inspiratiebron voor andere landen. Zuid-Korea en Turkije hebben de regelgeving in grote mate overgenomen, terwijl China en Rusland aan een gelijkaardige wetgeving werken. Europa zet hier duidelijk de toon. Met de Brexit in het vooruitzicht is het daarom belangrijk dat het Verenigd Koninkrijk blijft meedoen met REACH”, zegt Tine Cattoor, adviseur Productbeleid essenscia.
Om bedrijven, in het bijzonder kmo’s, te helpen om de REACH-deadlines te halen, organiseerde essenscia ruim 200 VLARIP- en WALRIP-workshops, goed voor ongeveer 2.600 opleidingsuren per jaar. Daarmee is de veiligheid en de kennis bij fabrikanten, importeurs en gebruikers fors verbeterd.