Word jij een van onze STEMfluencers?

Zin om jongeren te inspireren voor de wondere wereld van techniek en wetenschap? Dat is wat STEMfluencers doen! Laat dus van je horen, vertel je verhaal en help meisjes en jongens om met volle overtuiging voor een STEM-studie of -beroep te kiezen.

STEMfluencers is een nieuw project van essenscia vlaanderen en Vlajo om meer jongeren warm te maken voor STEM en een boeiende toekomst in de chemie, kunststoffen, farma en biotech. STEM staat voor Science, Technology, Engineering & Mathematics.

STEMflu…wie?

STEMfluencers werken in de chemie, kunststoffen, farma en biotechsector en zijn jonger dan 35 jaar. Via één of meerdere gastlessen in de eerste graad van het middelbaar onderwijs geven ze een eigen kijk op de sector, hun job en de weg ernaar toe, en de oplossingen die de sector biedt voor heel wat maatschappelijke uitdagingen op het vlak van klimaat, energietransitie en gezondheid.

Iedereen die actief is in de sector kan STEMfluencer worden. Of je nu werkt in productie, R&D, sales, logistiek of eender welk departement. Er is slechts één voorwaarde: passie voor de sector. Ben je ouder dan 35? Stuur dit bericht dan zeker door naar jongere collega’s.

Waarom STEMfluencer worden?

STEMfluencers brengen een tastbaar, authentiek en inspirerend verhaal over aan jongeren die aan het begin van hun middelbare schoolcarrière staan en dus nog heel wat studiekeuzes moeten maken. Zo geven ze leerlingen een persoonlijke inkijk in de mogelijkheden die de chemie-, kunststoffen-, farma- en biotechsector biedt, hoe die bijdraagt aan een duurzame wereld en hoe jongeren daar zelf aan kunnen meewerken. Want voor de uitdagingen van vandaag en morgen hebben we elk talent nodig. Als STEMfluencer kan jij daarin mee het verschil maken.

Hoe gaat het concreet in z’n werk?

  • STEMfluencers geven één of meerdere gastlessen in de eerste graad van het middelbaar onderwijs
  • Zo’n gastles duurt 2 lesuren en bestaat uit een presentatie en een vraag- en antwoordsessie met de leerlingen
  • De gastlessen worden georganiseerd in de periode maart tot mei 2022
  • Ter voorbereiding kunnen STEMfluencers vrijblijvend een gratis sessie Presentatietechnieken volgen
  • essenscia en Vlajo zorgen voor een basispresentatie, afgestemd op de doelgroep
  • Vlajo zorgt voor de matchmaking tussen STEMfluencer en middelbare school

STEMfluencer of STEM-Ondernemer voor de klas?

Met STEMfluencers brengen we jonge medewerkers uit de sector naar de klas zodat zij er ook letterlijk hun STEM kunnen laten horen om jongeren te inspireren. Op die manier is het complementair met het project STEM-Ondernemers voor de Klas, dat ook in samenwerking met Vlajo wordt georganiseerd. Alleen komen er bij dat laatste ceo’s, managers en ondernemende werknemers uit de sector aan het woord die een langere ervaring hebben. Zo kunnen leerlingen vanuit verschillende invalshoeken de sector beter leren kennen. 

profielfoto

Veerle Van Nieuwenhuysen

Adviseur Onderwijs en Arbeidsmarkt T +32 486 49 44 80 VVanNieuwenhuysen@essenscia.be

Gert Jaddoulle

Gert Jaddoulle

Communication Advisor T +32 495 91 06 87 gjaddoulle@essenscia.be