Word jij een van onze STEMfluencers?

Waarom STEMfluencer worden?

STEMfluencers brengen een tastbaar, authentiek en inspirerend verhaal over aan jongeren die aan het begin van hun middelbare schoolcarrière staan en dus nog heel wat studiekeuzes moeten maken. Door hen mee te nemen in hun traject geven ze leerlingen een persoonlijke inkijk in de mogelijkheden die de chemie, kunststoffen en life sciences sector biedt, hoe die bijdraagt aan een duurzame wereld en hoe jongeren daar zelf aan kunnen meewerken. Want voor de uitdagingen van vandaag en morgen hebben we elk talent nodig. Elke STEMfluencer kan daarin mee het verschil maken

Aan de hand van een authentiek verhaal jongeren inspireren voor STEM-studies en -beroepen. Dat is wat STEMfluencers doen. Het gaat om een project van essenscia vlaanderen en Vlajo om jongeren warm te maken voor een toekomst in de chemie, kunststoffen en life sciences. Doe jij mee?

STEMfluencers die de voorbije edities hebben meegedaan, ontvangen op 1 en 10 januari 2024 een mail van Vlajo om hun deelname aan de derde editie te bevestigen. 

STEMflu…wie?

STEMfluencers werken in de chemie, kunststoffen en life sciences sector en zijn maximum 35 jaar. Via één of meerdere gastlessen in de eerste graad van het middelbaar onderwijs geven ze een authentieke kijk op de sector, zijn jobkansen en de oplossingen die hij biedt voor heel wat maatschappelijke uitdagingen zoals op het vlak van klimaat, energietransitie en gezondheid.

Iedereen die actief is in de sector kan STEMfluencer worden. Of je nu werkt in de productie of in het lab. Er is slechts één voorwaarde: passie voor wetenschap, techniek, en onze sector. Overtuigd? Schrijf je dan in voor 1 december 2023! 

Hoe gaat het concreet in z’n werk?

 • STEMfluencers geven één of meerdere gastlessen in de eerste graad van het middelbaar onderwijs (ASO / TSO)
 • Zo’n gastles duurt 2 lesuren en bestaat uit een presentatie en dialoog met de leerlingen
 • De gastlessen worden georganiseerd in 2 periodes:
  • van 19 februari tot 29 maart 2024
  •  van 2 mei tot 31 mei 2024
 • essenscia voorziet het nodige basismateriaal (presentatie, proefjes enz.) dat STEMfluencers tijdens hun gastles kunnen gebruiken. Ook de leerkrachten ontvangen lesmateriaal ter voorbereiding op de gastles.
 • Ter voorbereiding kunnen STEMfluencers een gratis sessie “Spreken voor publiek” volgen.
 • Vlajo zorgt voor de matchmaking tussen STEMfluencer en middelbare school. Dit gebeurt weer op basis van de afstand tussen de school en jouw woon- of werkplaats. Heb je zelf een specifieke school in gedachten? Geef dat dan zeker door aan Vlajo.
 • Overtuigd? Schrijf je dan in voor 1 december!
  • In januari ontvang je een mail van Vlajo om je deelname te bevestigen. Je kan inschrijven om een gastles te geven in periode 1 en/of 2.
  • In maart ontvang je opnieuw een mail van Vlajo. Je kan inschrijven om een gastles te geven in periode 2.

STEMfluencer of Ondernemer voor de Klas?

Met STEMfluencers brengen we jonge medewerkers uit de sector naar de klas zodat zij er ook letterlijk hun STEM kunnen laten horen om jongeren te inspireren. Op die manier is het complementair met het project Ondernemers voor de Klas, dat ook in samenwerking met Vlajo wordt georganiseerd. Alleen komen er bij dat laatste ceo’s en managers uit de sector aan het woord. Zo kunnen leerlingen vanuit verschillende invalshoeken de sector beter leren kennen.