Home | Chemie en life sciences | transitieplan
We streven allemaal naar een meer duurzame toekomst. Maar daar hebben we ook een sterke industrie voor nodig.
Want het zijn de innovaties, technologieën en materialen van de chemie, kunststoffen, farma en biotech die ons op weg helpen naar een klimaatneutrale, circulaire en gezonde samenleving.
Met dit transitieplan presenteert essenscia de cruciale randvoorwaarden voor een doeltreffend industriebeleid dat een boost geeft aan de transitie naar meer duurzaamheid. Met 10 topprioriteiten voor meer concurrentiekracht en 30 succesfactoren om de industriële transitie mogelijk te maken.
Dat is de inzet van de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen in juni 2024: een ambitieus industriebeleid dat de internationale concurrentiekracht versterkt, investeringen aantrekt, innovatie en jobcreatie stimuleert en meer talent aanboort.
Zo versterken we onze welvaart en maken we van Vlaanderen en België de thuishaven van de meest duurzame en innovatieve chemie en farma in de wereld
De sector van de chemie, kunststoffen en life sciences (farma en biotech) is de industriële sterkhouder van de economie en de welvaart in ons land. De cijfers spreken voor zich: ruim een derde van de Belgische export, zowat twee derde van alle industriële investeringen in onderzoek en ontwikkeling en de creatie van meer dan 7.000 extra jobs tijdens de voorbije legislatuur, goed voor een totale tewerkstelling van zo’n 100.000 directe jobs. De sector draagt via belastingen en RSZ-bijdragen jaarlijks ook meer dan 5 miljard euro bij aan het staatsbudget, of gemiddeld 56.000 euro per werknemer.
De chemie en life sciences is bovendien een industrie die aan de basis ligt van talrijke waardeketens en consumentengoederen, en zo een onmisbare schakel vormt in de ontwikkeling van nieuwe technologieën, duurzamere producten en efficiëntere productieprocessen om de wereld van morgen beter te maken. De sector is de hofleverancier van essentiële bouwstenen voor onder meer hernieuwbare energie, elektrische mobiliteit, circulaire materialen, energiezuinig bouwen en geavanceerde gezondheidstherapieën. Dat economisch én maatschappelijk belang gaan hand in hand.
van alle goederen die we in Europa maken en gebruiken zijn rechtstreeks gelinkt aan chemieproducten of -processen.
European Commission, working document on Sustainable Products in a Circular Economy, March 2019
Director Communication & Public Affairs
T +32 477 46 42 27
gverreth@essenscia.be
Communication Advisor
T +32 495 91 06 87
gjaddoulle@essenscia.be
We beschikken in ons land over een chemie- en farmacluster van wereldklasse, die volop innoveert en investeert in de transitie naar een klimaatneutrale, circulaire en gezondere samenleving, met oog voor maximale veiligheid en minimale milieu-impact. De sector heeft daarin al grote stappen gezet. Maar de weg is nog lang en de timing krap. Het gaat om een gigantische uitdaging die de komende decennia vele miljarden aan investeringen zal vragen. Het engagement en de bereidwilligheid om mee te werken aan de Europese Green Deal zijn evenwel groot.
Het is daarom cruciaal dat we deze sleutelsector voor onze welvaart en ons welzijn stevig en langdurig in ons land verankeren, zodat we verder kunnen uitgroeien tot innovatieleiders en koplopers in de industriële transitie. Dat moet de ambitie zijn: om hier bij ons te pionieren en de chemie, kunststoffen, farma en biotechnologie van de toekomst uit te bouwen. Innovatief en duurzaam. Inclusief en veerkrachtig. Het is een ambitie die we vanuit essenscia voluit mee willen uitdragen, in binnen- en buitenland.
“Dat moet de ambitie zijn: om hier bij ons te pionieren en de chemie, kunststoffen, farma en biotech van de toekomst uit te bouwen. Daarvoor is op alle politieke niveaus een ambitieus, coherent en doeltreffend industriebeleid nodig dat onze internationale concurrentiekracht versterkt, investeringen aantrekt, vergunningen vlot trekt, innovatie stimuleert en de transitie faciliteert.”
Daarvoor is op alle politieke niveaus een ambitieus, coherent en doeltreffend industriebeleid nodig dat onze internationale concurrentiekracht gevoelig versterkt en de industriële transitie mogelijk maakt. De gegarandeerde beschikbaarheid van een voldoende ruim aanbod aan koolstofarme energie tegen competitieve prijzen is daarbij de belangrijkste randvoorwaarde. Fors investeren in talent, innovatie en een industrievriendelijk beleidskader blijven de voornaamste hefbomen om investeringen aan te trekken, met bijhorende jobcreatie, om zo de ongeziene industriële transformatie succesvol te realiseren.
Dit verkiezingsmemorandum is daarom geen optelsom van beleidsvoorstellen, maar dient vooral gelezen te worden als een transitieplan voor de chemie en life sciences. Het maakt duidelijk wat deze industrie, als essentiële sector voor een duurzame samenleving, nodig heeft om in ons land de oplossingen en materialen te blijven ontwikkelen en maken voor meer levenskwaliteit en meer duurzaamheid. Door slim in te zetten op lokaal bedachte en geproduceerde innovaties genereren we een wereldwijde positieve impact.
In een bijzonder uitdagende economische context is dat de werkelijke inzet van de verkiezingen. Een offensief en vooruitziend industriebeleid dat economie en ecologie verzoent, dat voluntaristische milieu- en klimaatambities rijmt met internationale concurrentiekracht, dat urgente beleidskeuzes koppelt aan een weldoordachte langetermijnvisie en werkbare regelgeving. In dat verhaal wil de de sector van de chemie, kunststoffen en life sciences een hoofdrol spelen. Om samen het pad te effenen voor duurzame groei met respect voor mens en milieu.
Gedelegeerd bestuurder essenscia
Voorzitter essenscia
Directeur essenscia vlaanderen
Voorzitter essenscia vlaanderen
We leven in bijzondere tijden.
Er is de ingrijpende energie- en klimaattransitie, de digitalisering, de transitie op het vlak van materialen en (grond)stoffen binnen een circulaire economie. Dat vraagt op korte tijd om aangepaste infrastructuur, om nieuwe skills en technologieën, maar ook om meer concurrentiekracht in een wereld die vanuit geostrategisch perspectief ook door een transitie gaat.
Het zijn bijzonder complexe uitdagingen die een radicale transformatie en massale investeringen vergen. Dit lukt alleen door samen te werken, binnen een stimulerend beleidskader dat de juiste randvoorwaarden creëert om duurzame welvaartsgroei mogelijk te maken.
De komende weken lanceren we nog meer thematische beleidsvoorstellen om de industriële transitie een ferme boost te geven.
Director Communication & Public Affairs
T +32 477 46 42 27
gverreth@essenscia.be
Communication Advisor
T +32 495 91 06 87
gjaddoulle@essenscia.be
Belgische federatie van de
chemische industrie en life sciences vzw
BE 0406 478 993
R.P.R. Brussel