De Nationale Veiligheidsraad heeft op dinsdag 17 maart 2020 besloten de bestaande maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan verder te versterken. Deze nieuwe richtlijnen zijn ingegaan op woensdag 18 maart 2020 om 12 uur en blijven ten minste tot en met 5 april 2020 van kracht. De overheden hebben ook extra steunmaatregelen aangekondigd voor bedrijven.
De versterkte maatregelen zoals aangekondigd door de Nationale Veiligheidsraad hebben ook een belangrijke impact op de werkvloer.
Erkenning chemie en life sciences als cruciale en essentiële sector
Bedrijven, ongeacht hun grootte, kunnen hun activiteiten verder zetten als ze telewerk organiseren voor elke functie waar dit mogelijk is. Bedrijven of functies waarvoor dit niet mogelijk is, moeten de principes van de sociale afstand nauwgezet respecteren. Deze regel geldt zowel voor de uitvoering van de werkzaamheden, als voor het door de werkgever georganiseerde vervoer. Als bedrijven niet voldoen aan deze verplichtingen, moeten ze verplicht sluiten.
Voor cruciale sectoren en essentiële diensten, zoals de integrale sector van de chemie, kunststoffen en life sciences, geldt een uitzondering op de regels van social distancing mochten deze niet altijd kunnen worden gegarandeerd. De algemene hygiënemaatregelen dienen uiteraard strikt te worden nageleefd. We roepen sectorbedrijven op om maximaal de regels van social distancing toe te passen en slechts bij absolute noodzaak hiervan af te wijken, dit in het belang van ieders gezondheid.
Attesten werknemers
Het VBO bevestigt dat er vandaag nog steeds geen werkgeversattest nodig is om zich naar het werk te begeven. Dit zou in de komende dagen kunnen wijzigen. Wij houden u hiervan op de hoogte.
Nieuwe steunmaatregelen
De federale regering heeft bijkomende maatregelen genomen om extra financiële ademruimte te creëren voor bedrijven en ondernemers. Het gaat onder meer om richtlijnen voor de vennootschapsbelasting, btw en bedrijfsvoorheffing. Meer info via de website van de FOD Financiën.
Ook de Vlaamse overheid heeft extra steunmaatregelen uitgewerkt voor bedrijven die schaden lijden door het coronavirus. Zo is er uitstel van betaling voor de onroerende voorheffing en een versoepeling in een aantal betalingstermijnen. Meer info via deze website.
Uitstel sociale verkiezingen
De sociale verkiezingen zullen worden uitgesteld. Een aanpassing van de wet moet nog volgen. De sociale partners hebben besloten om de kiesprocedure te bevriezen op X + 36. De termijn voor het indienen van de kandidaturen blijft dus, maar de ingediende kandidatenlijsten moeten niet aangeplakt worden. Alle reeds gezette stappen zijn verworven en alle reeds gepubliceerde en aangeplakte documenten moeten gepubliceerd of aangeplakt blijven. Het is nog onduidelijk tot wanneer de opschorting geldt en hoe de verkiezingen laten zullen worden verdergezet.
Meer informatie over de arbeidsrechtelijke gevolgen van het coronavirus via socialpolicy@essenscia.be of via onze vorige corona-update.