De chemiesector in Vlaanderen heeft de uitstoot van stikstofoxiden (NOx) de voorbije tien jaar met meer dan 20 procent teruggedrongen tot een historisch laag niveau. Bovendien zet de dalende trend zich jaar na jaar verder door. In 2020 was er een daling met 5 procent en volgens de prognoses zou de uitstoot dit jaar opnieuw met 5 procent afnemen. Dat blijkt uit een nieuwe cijferanalyse van sectorfederatie essenscia.
Bron: essenscia, analyse MBO-bedrijven chemiesector Vlaanderen
In 2020 hebben chemiebedrijven in Vlaanderen 6.782 ton NOx uitgestoten. Dat is 5% minder dan in 2019 en een daling met bijna 11% tegenover 2018. Sinds 2010 gaat het om een reductie van 21%, sinds 2005 zelfs om een vermindering met ruim een derde. Bovendien gebeurde dit in een context van economische groei.
Dit is het resultaat van volgehouden inspanningen en investeringen in de best beschikbare technologieën om de uitstoot verder in te perken. Al in 2008 engageerde de sector zich uitdrukkelijk, via Milieubeleidsovereenkomsten (MBO) met de Vlaamse overheid, om de NOx-uitstoot te reduceren. De vooropgestelde doelstellingen werden daarbij ruimschoots overtroffen.
Prognoses voorspellen ook voor 2021 en 2022 een verdere daling van de uitstoot met respectievelijk 5 en 2%. Daarmee wordt stilaan de grens bereikt van wat technisch mogelijk is. Van de stikstofneerslag veroorzaakt door bronnen in Vlaanderen is 78% afkomstig van de landbouw, 15% van het verkeer en slechts 2,7% van de industrie, zo blijkt uit het Milieurapport van de Vlaamse Milieumaatschappij.