Wie is wie - Stemfluencers

Jongeren inspireren voor de wondere wereld van techniek en wetenschap. Dat is wat STEMfluencers doen. Ze laten van zich horen, vertellen hun verhaal en helpen meisjes en jongens om met volle overtuiging voor een STEM-studie of -beroep te kiezen.

STEMfluencers is een nieuw project van essenscia vlaanderen en Vlajo om meer jongeren warm te maken voor STEM en een boeiende toekomst in de chemie, kunststoffen, farma en biotech. STEM staat voor Science, Technology, Engineering & Mathematics.

STEMflu…wat?

STEMfluencers werken in de chemie, kunststoffen, farma en biotechsector en zijn jonger dan 35 jaar. Via één of meerdere gastlessen in de eerste graad van het middelbaar onderwijs geven ze een eigen kijk op de sector, hun job en de weg ernaar toe, en de oplossingen die de sector biedt voor heel wat maatschappelijke uitdagingen op het vlak van klimaat, energietransitie en gezondheid.

STEMflu…wie?

Zo’n 100 STEMfluencers laten dit schooljaar hun STEM horen. Leer enkelen van hen én hun favoriete element beter kennen.

Tom Baecke

Tupperware

Zuurstof is één van de belangrijkste elementen voor ons en onze omgeving en zijn bestaan. Zuurstof is leven. Het is voor mij een element dat alle leven met elkaar verbindt, de fotosynthese bij de planten, de zuurstof die wij en het grootste deel van het dierenrijk inademen. Daarom is zuurstof voor mij het meest uitgesproken basiselement.

Christelle Bilandi Ndele

BASF Antwerpen

kobalt is een van de vele mineralen die terug te vinden zijn in de bodem van Congo, mijn geboorteland. Kobalt wordt onder meer gebruikt om batterijen te maken.

Guillaume Cavents

Borealis

Platina is een zeldzaam edelmetaal dat een prominente rol zal vervullen in de nieuwe Borealisplant die we aan het bouwen zijn

Hanne Claes

Sanofi

Techneticum is het eerste element in het periodiek systeem dat kunstmatig werd gemaakt. Een knipoog naar de hedendaagse wetenschappen dus.

Lex Depauw

Indaver

Palladium is een relatief zeldzaam edelmetaal, waardevoller dan goud. Chemisch is het zeer interessant: Palladium is een belangrijke katalysator in de chemie. Het oxideert ook niet en behoudt lang zijn kleur en glans (anders dan platina en goud).

Nynke De Schutter

INEOS

Dit is een element dat alomtegenwoordig is. Het vormt aan de ene kant de basis voor heel veel van onze brandstoffen en grondstoffen voor de (petro)chemische industrie en anderzijds heeft dit minstens evenveel belang in onze natuur en ecologische systemen. Denk maar aan planten die CO2 via fotosynthese omzetten in voedingsstoffen.

Michiel De Smet

Indaver

Nikkel is een component in een verscheidenheid aan roestvast staallegeringen. Deze worden in zeer veel toepassingen gebruikt, gaande van auto’s tot chemische installaties. Specifieke nikkellegeringen zijn vaak een oplossing voor de corrosieproblemen waar ik regelmatig mee geconfronteerd word in stoomketels.

Jolien De Waele

Solvay

Palladium een heel krachtig en veelzijdig element dat in heel veel chemische reacties gebruikt wordt of kan worden.

Anass El Hajjioui

BASF Antwerpen

Zuurstof is de brandstof van het menselijk lichaam.

Joyce Heuninck

Novatris

Terbium heeft mij vier jaar lang geholpen tijdens mijn doctoraat. Het zat in een soort kooistructuur waardoor het efficiënt met een laser kon worden geëxciteerd en waardoor ik van alles wat met Terbium gemarkeerd was mooie foto’s kon nemen. Het ging hier vooral over gemarkeerde receptoren op humane cellen als deel van kankeronderzoek.

Lise Heyninck

Novartis

Een radioactieve isotoop van lutetium heeft een krachtige werking in kankerbehandelingen. Lutetium is een cruciaal element in nucleaire geneeskunde, gebruikt voor doelgerichte kankerbehandeling en visualisatie in oncologie.

Sven Kempenaers

INEOS

Waterstof is het meest voorkomende element in het heelal. Zonder dit element zouden wij er niet zijn. Je kan dit beschouwen als het begin van alles. Dat waterstof atoomnummer “1” heeft, kan je dan ook symbolisch opvatten.

Sophie Lingier

Agfa Gevaert

Antimoon kan als erts in heel speciale vormen groeien en fantastische kleurschakeringen hebben.

Iantho Pellegroms

Evonik

Silicium wordt gebruikt om zonnepanelen te maken. Ik geloof dat zonne-energie in de toekomst het grootste aandeel in de energiemix voor zijn rekening zal nemen. Het wordt ook gebruikt om chips te maken. Het is dus cruciaal voor digitalisering, een thema waar ik zelf regelmatig mee in aanraking kom. Verder ben ik Meet- en regelingenieur op een productieplant waar we chloorsilanen maken. Dus zonder silicium zou ik technisch werkloos zijn.

Charly Picard

Janssen Pharmaceutica

Titanium is een enorm sterk maar wel licht metaal. Dit zorgt ervoor dat het metaal vele nuttige toepassingen kent in de vliegtuigindustrie, maar ook in de geneeskunde. Het is een metaal dat veel voorkomt in de natuur, maar wel onder de vorm van een mineraalerts. Titanium isoleren uit ertsmineraal is een moeilijk en kostelijk proces. Het resultaat is wel een metaal met unieke eigenschappen en tal van mogelijkheden.”

Severine Poppe

Covestro

Mensen die me goed kennen noemen me Sé in plaats van Severine. De naam is afkomstig van het Griekse selènè, dat maan betekent. Dit hemellichaam blijft me fascineren en intrigeren

Sofie Preud’homme

Janssen Pharmaceutica

Dit element kan veel verbindingen aangaan, zowel in de organische als anorganische chemie. Daarbovenop is zuurstof een oxidans en zal dus de positieve valentie van anderen verhogen.

Jobbe Ramaekers

Janssen Pharmaceutica

Koolstof is kleinste vierwaardige element, wat het de unieke eigenschap geeft om leven mogelijk te maken.

Sofie Schreurs

Janssen Pharmaceutica

Koolstof kan met veel elementen een verbinding aangaan en kan lange koolstofketens vormen. Een lange koolstofketen kan de weerspiegeling zijn van de samenwerking tussen meerdere personen. Zelf geloof ik dat samenwerken ervoor kan zorgen dat je veel mooie dingen kan bereiken.

Griet Stoffels

Janssen Pharmaceutica

Ik ben een sporter en natuurpersoon, en voor beide van deze passies is zuurstof een absolute groeimotor!

Junior Tack

BASF Antwerpen

Koolstof houdt ons vandaag allemaal bezig. Op vlak van ecologie komt koolstof vaak in een slecht daglicht te staan. Naast de ‘problemen’ die we ermee ervaren liggen ook de antwoorden bij dit element door er innovatieve oplossingen voor te vinden. Daar ben ik van overtuigd!

Ward Timmermans

Bayer

Als fervent wielrenner ben ik zeker ook bezig met materiaal, en dankzij koolstofvezel is de vooruitgang op fietsgebied enorm gegroeid (maar ook in andere gebieden is dit het geval). Er valt ook zoveel mee te ontdekken (zoals c14-datering) en te ontwikkelen (bv. nanotubes).
De mogelijkheden zijn eindeloos.

Gitte Van Leemputten

Janssen Pharmaceutica

Technetium is het allereerste element dat artificieel ontwikkeld is. Het is ontdekt en geproduceerd in 1937. Na de vondst heeft men technetium gezocht in de natuur maar zonder succes tot 1962, toen een isotoop van technetium gevonden (technetium-99) werd in Afrikaanse uraniumerts.

Tine Van Remoortel

BASF Antwerpen

Zuurstof is veelzijdig en verbindt graag. Het is zowel voor onszelf belangrijk, alsook voor vele reactie’s. Er is (veelal) geen chemie zonder zuurstof.

Seppe van Rijsewijk

Agfa Gevaert

Niobium is een glanzend wit-blauw metaal met een zeer hoog smeltpunt dat toepassingen kent in verschillende hoogtechnologische toepassingen! Zo wordt het gebruikt in superlegeringen. Uitlaten van grote raketmotoren zijn vervaardigd uit zulke superlegeringen. Niobium laat ons dus toe om spannende ruimtereizen uit te voeren! Een andere belangrijke toepassing van het element vinden we in supergeleidende magneten. Zonder niobium in deze supergeleidende magneten zou er geen sprake zijn van MRI-scans, Maglev-treinen of deeltjesversnellers!

Cédric Verschueren

Novartis

Chloor vormt de basis van onder andere bleekwater dat bijdraagt tot het doden van schadelijke bacteriën. Maar even goed te gebruiken in de voeding als keukenzout (NaCl). Dit omvat in een notendop mijn opleiding en passie voor de wetenschap waar levensmiddelen, farmacie en microbiologie toch een centrale rol spelen/hebben gespeeld.

Sari Walscharts

INEOS

Wist je dat dit het meest voorkomende element is in het universum? Meer dan 90% van de atomen in het heelal zijn waterstofatomen en is onuitputtelijk. Het staat aan de oorsprong van sterren. Zo bestaat de zon voornamelijk uit waterstof, net zoals de gasplaneten Jupiter en Saturnus. Het wordt gebruikt in zeer veel toepassingen. Samen met zuurstof vormt het water, waarbij er veel energie vrijkomt. Het kan gebruikt worden voor nergieopslag en is de brandstof van de toekomst!

Ook een STEMfluencer in jouw klas?

Ben jij benieuwd naar het verhaal van een of meerdere STEMfluencers? Wil je jouw leerlingen een duidelijker beeld geven van wat STEM allemaal te bieden heeft? Neem dan een kijkje op de website van Vlajo voor alle praktische info.