De Octrooicel van essenscia, opgericht in 2011 met de steun van de Federale Overheidsdienst Economie, is een permanent contactpunt waar bedrijven uit de sector van de chemie, kunststoffen en life sciences – in het bijzonder kmo’s – terecht kunnen met al hun vragen in verband met intellectuele eigendom.
Met interactieve workshops, dienstverlening op maat en het signaleren van de nieuwste technologieën en wetenschappelijke ontwikkelingen in de sector helpt de Octrooicel vooral kmo’s om hun innovatiekracht optimaal te benutten. De chemie en life sciences vertegenwoordigt bijna twee derde van alle industriële investeringen in onderzoek en ontwikkeling en is daarmee ontegensprekelijk de innovatiekampioen van België.
De Octrooicel van essenscia heeft een zelfevalutatietool voor IE ontwikkeld. De tool omvat een honderdtal vragen die binnen uw bedrijf peilen naar de IE noden, alsook bepalen hoe uw bedrijf scoort tov deze noden. Contacteer ons bij interesse!
Jaarlijks organiseert de essenscia Octrooicel drie gratis workshops, zowel in Vlaanderen als in Wallonië, om ondernemingen te helpen hun innovaties maximaal te beschermen en te valoriseren. Op deze interactieve infosessies gaan experten dieper in op actuele thema’s en wetgeving die verband houdt met de bescherming van intellectuele eigendom. Deelnemers krijgen advies uit eerste hand en leren ook van getuigenissen van andere bedrijven uit de sector.
De infosessies zijn gratis. Vooraf inschrijven is verplicht.
Via een technologiewacht houdt de essenscia Octrooicel sectorbedrijven op regelmatige basis op de hoogte van de nieuwste trends en technologische ontwikkelingen in gerelateerde vakgebieden. Dit biedt ondernemingen een gedetailleerd inzicht in uiteenlopende technologiedomeinen wat een waardevolle bron van ideeën kan opleveren om nieuwe innovaties te ontwikkelen in de chemie en life sciences.
Climate change presents one of the biggest challenges of our times according to the European Environment Agency. Keeping the global warming target of 1.5ºC as agreed to in the Paris climate deal is challenging and will require significantly reducing the emission of greenhouse gasses. The renewed interest in hydrogen comes in response to its potential as a climate-friendly energy carrier or feedstock in many applications and sectors.
Climate change presents one of the biggest challenges of our times according to the European Environment Agency. Global warming is caused by the emission of greenhouse gases of which carbon dioxide (CO2) and methane represent more than 90%. About 65% of greenhouse gas emissions are caused by CO2 emissions due to the use of fossil fuel and industrial processes. Carbon Capture and Storage (CCS) is essential in achieving the ambitions of the Paris Agreement on climate. This report provides an analysis of the innovative activities in the field of carbon capture and storage by a review of the patent activity in this field.
Plastic is a unique material with a lot of benefits making it a highly valuable material for many functions and applications. Further, the plastics industry provides significant contributions to the European economy. While plastics can provide environmental benefits such as in maintaining food quality and safety and reducing food waste, they are responsible for the plastic pollution in our oceans and have a negative impact on our wildlife. Combined with the limits of natural resources a paradigm shift from a linear economy to a circular economy is necessary. Recycling is one of seven principles of the circular economy and innovation plays an important role to find solutions. Accordingly, this report provides an analysis of the innovative activities in the recycling of plastic waste by performing a review of the patent activity in the field of polymer recycling.
Deze technologiewacht bouwt verder op de technologiewacht over big data, maar focust meer specifiek op de opportuniteiten van Artificiële Intelligentie (AI). Om een praktisch inzicht te geven in AI, worden duidelijke definities, misvattingen en mogelijke toepassingen in de chemie- en farmasector aangehaald. Naast een uitgebreide presentatie werd hierover ook een webinar georganiseerd.
Deze technologiewacht in samenwerking met Verhaert geeft een inzicht in de meest recente ontwikkelingen rond Industrie 4.0 binnen de chemie-industrie. Er wordt daarbij ingezoomd op ‘big data’, en hoe dit een opportuniteit kan vormen voor bedrijven uit de sector. Er werden twee rapporten opgesteld: één met focus op de manier waarop deze ontwikkelingen een impact kunnen hebben op businessmodellen en een tweede met een uitgebreide analyse van de technologische ontwikkelingen in het domein, inclusief een patent screening.
Download deel 1: business implications
De trends in octrooien betreffende de katalyse van organische chemie werden onderzocht over de laatste 20 jaar, met uitsluiting van de Chinese octrooiaanvragen. Na een sterke daling in octrooien beginnen de jaren 2000, is er nu weer een meer dan gemiddelde activiteit. Internationaal is er een sterke daling bij de Japanse patenten terwijl de Koreaanse en Saudische octrooien sterk stijgen. In Europa is er sinds 2000 een opvallende stijging in de Oostenrijkse, Poolse en Russische patenten in het domein van organische chemie katalysatoren. Vanaf 2010 is er een verhoogde activiteit bij multinationals als BASF, Sumitomo, Exxonmobil, and Dow. Nieuwkomers op dat vlak zijn SABIC, CNRS, LG chemicals en China petrochemicals. Het gaat hierbij vooral om katalysatoren voor polymerisatie, organometaalkatalysatoren en katalysatoren voor de polymerisatie van olefines. Om techologische trends in katalyse op te sporen werd onderzocht of er nieuwe codes of code clusters in de octrooiaanvragen terug te vinden waren. Doorheen de jaren zijn er duidelijk nieuwe code clusters gevormd.
Een vijftal trends werden in meer detail geanalyseerd :
Nieuwsberichten (cfr. Innovation Award, Belgian Plastics Day, …)
Ontdek in deze brochure op welke manier u uw product, systeem of werkwijze beter kan beschermen en hoe u zich met octrooien kan wapenen tegen namaak. Een publicatie van de Stichting Neen aan Namaak en Piraterij in samenwerking met essenscia.
De Octrooicellen zijn het contactpunt waar alle ondernemingen van een bepaalde sector terechtkunnen voor gratis gepersonaliseerd advies over intellectuele eigendom. De FOD Economie biedt financiële ondersteuning aan de Octrooicellen en oefent toezicht uit op hun werking. In totaal zijn er vier Octrooicellen.
Meer informatie op de website van de FOD Economie
Management Assistant T +32 2 238 98 28 dpagalis@essenscia.be octrooi-brevet@essenscia.be
Belgische federatie van de
chemische industrie en life sciences vzw
BE 0406 478 993
R.P.R. Brussel