In een snel veranderende en groeiende markt staan sectorbedrijven uit de chemie en life sciences steeds weer voor nieuwe en wisselende uitdagingen. De bedrijfswereld doet vaak al het nodige om haar kostbare innovatie te beschermen en te valoriseren. Maar het is even belangrijk dat hiervoor tijdig een passend juridische kader wordt voorzien. LES Benelux en de essenscia Octrooicel organiseren daarom een interessante conferentie over de nieuwe EU-richtlijn over de bescherming van bedrijfsgeheimen en de nieuwe wetgeving over aanvullende beschermingscertificaten (ABC’s).
De EU-richtlijn inzake bescherming van bedrijfsgeheimen en de nationale implementatie ervan – 1 jaar later
De EU-richtlijn inzake de bescherming van bedrijfsgeheimen beoogt om een uniform juridische instrument te voorzien in de strijd tegen het afhandig maken van deze belangrijke commerciële activa. In augustus 2018 trad de Belgische wet die deze richtlijn omzette in werking. Iets minder dan één jaar later is het allicht tijd om een eerste balans op te maken: hoe beïnvloedt dit de bedrijven in de farmaceutische en andere industrieën in hun dagelijks beleid?
Nieuwe ABC rechtspraak en wetgeving
Aanvullende beschermingscertificaten (ABC’s) voorzien in een verlenging van de duur van octrooibescherming (max. vijf jaar), als tegemoetkoming voor de lange duur vóór het verwerven van een eigenlijke handelsvergunning. Binnen de Europese Unie evolueert de rechtspraak inzake ABC’s nog steeds. Bovendien heeft de Europese wetgever onlangs de regels omtrent ABC’s herzien, dit in het bijzonder ter ondersteuning van Europese producenten van generische geneesmiddelen. Een zogenaamde waiver werd geïntroduceerd in de ABC Verordening, die toelaat om (farmaceutische) producten te vervaardigen met het oog op de uitvoer ervan naar derde landen, of om goederen in voorraad te houden ten voordele van een commercialisatie ervan meteen na verstrijken van het ABC. Verwacht wordt dat deze nieuwe wetgeving in juli van dit jaar reeds van kracht zal worden.
LES conferentie – 20 juni 2019
Beide thema’s zullen ongetwijfeld een belangrijke invloed hebben op de beleidsvoering bij de (bio)farmaceutische lidbedrijven van essenscia. Deze en andere thema’s zullen worden besproken tijdens een conferentie die de Licensing Executive Society (LES) organiseert op 20 juni 2019 bij het VBO in Brussel. LES is een internationale non-profit organisatie gericht op de opleiding inzake juridische kwesties en technologieoverdracht inzake intellectuele eigendom. Hoewel het dagthema van deze conferentie is toegespitst op de farmaceutische industrie, met sprekers van onder meer GSK, J&J, UCB en Celyad, zullen de onderwerpen wellicht ook andere industriële spelers kunnen interesseren.