essenscia, de Belgische sectorfederatie van de chemie, kunststoffen en life sciences, reageert tevreden op de beslissing van de federale regering om de energiefactuur structureel te hervormen en een energienorm in te voeren die de energiekosten voor Belgische bedrijven in lijn moet houden met de kostprijs in de buurlanden. Deze hervorming is meer dan welkom voor de exportgerichte chemie- en farmasector die in een context van sterk stijgende energie- en gasprijzen concurrentieel dient te blijven binnen een uiterst competitieve wereldeconomie.
Het is in de eerste plaats een goede zaak dat de wirwar aan federale heffingen in de huidige energiefactuur vereenvoudigd wordt met de intentie om het federale aandeel in de energiekosten niet verder te laten stijgen. Dergelijke structurele hervorming biedt rechtszekerheid voor bedrijven en helpt het investeringsklimaat vooruit. Door ook de toekomstige kostprijs voor het CRM-mechanisme hierin te integreren, kan de regering immers vermijden dat een politieke beslissing over de kernuitstap leidt tot forse prijsverhogingen voor elektriciteitsgebruikers.
Broodnodige energienorm
essenscia was ook al lange tijd vragende partij voor een energienorm. Die moet ervoor zorgen dat de energiekosten voor de industrie in ons land ook op langere termijn niet ontsporen. Bedrijven moeten namelijk al jaren opboksen tegen een aanzienlijke kostenhandicap. In België ligt de kost voor elektriciteit voor de industrie, afhankelijk van het verbruiksprofiel, 7 tot 22% hoger dan in de buurlanden.
Deze hervorming biedt een werkbaar instrument om na de invoering van een energienorm ook werk te maken van de implementatie ervan door eventuele concurrentienadelen die zouden vastgesteld worden effectief weg te werken. In een periode van sterk stijgende energieprijzen en toenemende klimaatkosten binnen het Europese ETS-systeem voor emissiehandel is de invoering van een energienorm een stap vooruit in het behoud van de concurrentiekracht tegenover onze buurlanden.
“Het klimaatvraagstuk is vooral een energievraagstuk, waarbij klimaatoplossingen afhankelijk zijn van de beschikbaarheid en betaalbaarheid van koolstofarme energie. Competitieve energieprijzen zijn daarom essentieel.”
Els Brouwers, directeur energie, klimaat en economie bij essenscia
Els Brouwers, directeur energie, klimaat en economie bij essenscia: “De invoering van de energienorm is een belangrijke maatregel die uitvoering geeft aan het federale regeerakkoord en rekening houdt met het concurrentievermogen van de industrie. Samen met de hervorming van de energiefactuur geeft dit mee vorm aan een beleidskader om toekomstige uitdagingen aan te gaan, zoals investeren in klimaatoplossingen via elektrificatie of waterstof. Het klimaatvraagstuk is vooral een energievraagstuk, waarbij klimaatoplossingen afhankelijk zijn van de beschikbaarheid en betaalbaarheid van koolstofarme energie. Competitieve energieprijzen zijn daarom essentieel en dit is zeker een stap in de goede richting. Dit biedt perspectief om samen te werken aan een beleid dat bedrijven in België toelaat hier te innoveren, investeren en produceren.”