Vanaf academiejaar 2020-2021 start essenscia met een nieuwe academische leerstoel ‘Geïntegreerde Veiligheid – Chemie en Life Sciences’ binnen de eenjarige master veiligheidswetenschappen aan Universiteit Antwerpen. Deze gespecialiseerde opleiding streeft naar een brede aanpak waarbij veiligheid vanuit alle hoeken wordt bekeken: van security over arbeids- en transportveiligheid tot milieuzorg en welzijn op het werk.
Vandaag hebben UAntwerpen, het Universiteitsfonds, het interfacultair Instituut voor Milieu en Duurzame Ontwikkeling (IMDO), essenscia en Mensura binnen de eenjarige master veiligheidswetenschappen twee nieuwe academische leerstoelen gelanceerd: de Leerstoel ‘Geïntegreerde Veiligheid – Chemie en Life Sciences’ en de Leerstoel ‘Veiligheidswetenschappen – Duurzame Preventie en Welzijn op het Werk’.
Brede vorming
Mensura, de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, en essenscia, de sectorfederatie voor de chemie en life sciences, geloven in het integrale en interdisciplinaire profiel waartoe deze vernieuwde master in de veiligheidswetenschappen opleidt. Veiligheid omvat immers verschillende vormen van expertise en ervaring. Als industriefederatie is essenscia ervan overtuigd dat de veiligheidswetenschapper van morgen best zo breed mogelijk is gevormd om alle uitdagingen te kunnen aangaan.
“Veiligheid is een absolute topprioriteit bij chemie- en farmabedrijven”
Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen
Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen: “Veiligheid is een absolute topprioriteit bij chemie- en farmabedrijven. Niet enkel in industriële processen, maar bijvoorbeeld ook voor de beveiliging van bedrijfsterreinen, transportveiligheid van goederen en van werknemers in hun dagelijkse mobiliteit van en naar het werk of een adequaat crisisbeheer bij eventuele incidenten. Deze gespecialiseerde opleiding, waarbij verschillende veiligheidsaspecten vanuit alle hoeken worden bekeken, biedt studenten zonder twijfel heel wat jobkansen bij internationale ondernemingen en kmo’s in de sector.”
“Onze samenleving en onze bedrijven hebben nood aan goed opgeleide mensen met een brede kennis van veiligheid”
Silvia Lenaerts, vicerector UAntwerpen
“Veiligheid is een belangrijk thema in de maatschappij en de industrie”, zegt Silvia Lenaerts, vicerector UAntwerpen. “In het nieuws zie je het overal opduiken. Denk bijvoorbeeld aan cyberaanvallen, een virus dat uitbreekt, industriële sites die beveiligd worden met drones en burn-outs op de werkvloer. De voorbeelden maken meteen ook duidelijk dat het om een heel breed thema gaat. Onze samenleving en onze bedrijven hebben nood aan goed opgeleide mensen met een brede kennis van veiligheid. Zo’n generalist in veiligheid is voorbereid op mogelijke risico’s.”
Complementaire leerstoel
Door de integrale aanpak is de veiligheidsopleiding aan UAntwerpen aantrekkelijk voor zowel professionele bachelors die zich verder willen verdiepen, als voor masterstudenten ingenieurs die zich verder willen specialiseren.
De nieuwe leerstoel is ook perfect complementair aan de bestaande essenscia leerstoel Safety Engineering in de gelijknamige master-na-masteropleiding aan de KU Leuven. Daar ligt de focus vooral op een theoretische en praktijkgerichte benadering van procesveiligheid. Dan gaat het over technieken voor de inschatting en beheersing van risico’s, de beveiliging van procesinstallaties, kennis over explosie- en arbeidsveiligheid tot de rol van menselijke en organisatorische factoren.