De eerste federale oproep voor projecten in het kader van het Nationaal Plan voor Herstel en Veerkracht is gelanceerd. De oproep focust op innoverende eco-designprojecten rond biomimetica, (elektrische) fietsen, windenergie en ziekenhuismateriaal voor eenmalig gebruik voor een versnelling van de transitie naar een circulaire economie. Projecten dienen ingediend te worden tegen 31 oktober 2022. De financiële ondersteuning per project bedraagt minimum 250.000 en maximum 1.000.000 euro.
Na de coronapandemie besliste de Europese Unie onder het motto ‘Build Back Better’ om relance- en recoverymaatregelen eenmalige te financieren via het exceptionele financieel instrument Next Generation EU. In dat kader lanceert de federale overheid nu de eerste oproep , in een reeks van twee of drie met telkens andere focus domeinen, voor projecten onder de naam Belgium Builds Back Circular (BBBC).
Deze oproep is erop gericht de transitie naar een circulaire economie te versnellen. De federale overheid wil met deze oproep innoverende projecten steunen inzake ecologisch ontwerp van circulaire producten en diensten met betrekking tot vier specifieke sectoren:
- fietsen,
- windenergie,
- ziekenhuismateriaal voor eenmalig gebruik,
- en biomimetica (geïnspireerd door de natuur, breed opgevat).
Als uw bedrijf actief is in één van de bovengenoemde sectoren, neem dan deel aan deze eerste BBBC-oproep.
- Projecten moeten ingediend worden voor 31 oktober 2022.
- De doelgroep van deze BBBP oproep zijn kleine en middelgrote ondernemingen en onderzoekscentra.
- De financiële steun bedraagt per project minimum 250.000 en maximum 1.000.000 euro.
- Opgelet: Omdat dit kadert binnen het Europese Recovery and Recilience Facility (RRF) moet het project uitgevoerd zijn vóór eind 2026.
De projecten zullen de steun ontvangen in overeenstemming met de regels voor staatssteun. Naast het ontwikkelen van nieuwe productielijnen, of producten of diensten, of onderzoek naar nieuwe businessmodellen, komen ook ondersteunende maatregelen in aanmerking voor financiering zoals de uitvoering van een levenscyclusanalyse (LCA), het verkrijgen van type I-ecolabels, of het ontwikkelen van certificeringsregelingen.
Meer info