Aantal toegekende octrooien in chemie en life sciences is op tien jaar verdubbeld
Met 466 toegekende patenten was de chemie en life sciences in 2019 goed voor een derde van alle Belgische patenten verleend door het European Patent Office (EPO). Nergens ter wereld is het aandeel van chemie en life sciences in het totaal aantal patenten zo hoog als in België. Chemiebedrijf Solvay is de onbewiste nummer 1 van de Belgische patentaanvragers en ook sectorbedrijf Agfa-Gevaert staat in de top 10.
Het voorbije decennium is het aantal octrooien toegekend door het Europees Octrooibureau op het vlak van chemie, farma en biotech meer dan verdubbeld: van 225 in 2010 tot een recordaantal van 466 toegekende patenten vorig jaar. Het gaat zowel om patenten toegekend aan bedrijven als aan universiteiten en onderzoeksinstellingen, zoals bijvoorbeeld VIB (Vlaams Instituut voor Biotechnologie) – dat onlangs nog een doorbraak meldde in het onderzoek naar een kandidaat-geneesmiddel tegen het coronavirus – en VITO (Vlaamse Instelling voor Technolisch Onderzoek).
Hiermee vertegenwoordigt de chemie en life sciences 34 procent van de 1.389 toegekende patenten in België, een aandeel dat verhoudingsgewijs nergens ter wereld hoger ligt. In absolute aantallen staat ons land in het technologiedomein chemie en life sciences in de top vijf van de Europese Unie en op de elfde plaats wereldwijd, net na China. Daarmee is de chemie, farma en biotech een van de sterkhouders van de toenemende Belgische innovatiekracht. Naar octrooiaanvragen per miljoen inwoners prijkt België op de achtste plaats in de wereld.
Ook bij de patentaanvragen zet de chemie en life sciences de toon met 981 octrooiaanvragen in 2019. Dat is een stijging met 14 procent tegenover het jaar voordien en een aandeel van liefst 40 procent in het totaal van Belgische patentaanvragen (2.413). Chemiebedrijf Solvay staat afgetekend op nummer 1 met 306 aangevraagde patenten. Ook sectorbedrijf Agfa-Gevaert staat, net zoals de voorbije jaren, in de top tien.
“Deze cijfers illustreren eens te meer dat de sector van de chemie en life sciences de innovatiekampioen van België is.”
Tine Schaerlaekens, Senior Advisor Innovation Policy essenscia
“Deze cijfers illustreren eens te meer dat de sector van de chemie en life sciences de innovatiekampioen van België is. Bedrijven investeren jaarlijks gemiddeld meer dan 4 miljard euro in onderzoek en ontwikkeling, vooral in farma en biotech maar ook in chemie. Innovatie maximaal ondersteunen is de beste garantie om toekomstgerichte sectoren zoals chemie, farma en biotechnologie hier stevig te verankeren, zodanig dat ze oplossingen kunnen blijven vinden voor de vele maatschappelijke uitdagingen”, zegt Tine Schaerlaekens, Senior Advisor Innovation Policy bij essenscia.