De Belgische farma- en biotechsector heeft op enkele weken tijd alles in het werk gesteld om de labocapaciteit voor coronatesten op te voeren tot ruim 10.000 per dag. Bedrijven als het BASF Innovation Center, Biogazelle, Coris BioConcept, GSK, Janssen Pharmaceutica, Kaneka Eurogentec en UCB spelen daarin een sleutelrol, in nauwe samenwerking met de federale taskforce, universiteiten en onderzoekscentra zoals het VIB.
Testen, testen, testen. Het is het mantra om de samenleving en de economie weer op de rails te krijgen en een duidelijk beeld te schetsen van de verspreiding van het coronavirus, in het bijzonder in de woonzorgcentra en bij het zorgpersoneel. In overleg met de federale taskforce onder leiding van minister Philippe De Backer heeft de Belgische farma- en biotechsector de handen in elkaar geslagen om de testcapaciteit fors op te drijven.
Van 2.000 naar minimaal 10.000 tests per dag
Het gaat voor alle duidelijkheid niet om immuniteitstesten, maar om moleculaire testen (PCR = Polymerase Chain Reaction) die met een grote nauwkeurigheid de aanwezigheid van het coronavirus detecteren bij patiënten die mogelijk besmet zijn. Door de testcapaciteit op te drijven van zowat 2.000 naar meer dan 10.000 per dag, met de mogelijkheid om het aantal dagelijkse testen nog verder te verhogen, zou België zich in verhouding tot het inwonersaantal op het niveau hijsen van de toonaangevende landen in Europa, zoals Duitsland.
Het Gentse biotechbedrijf Biogazelle ontwikkelde een doeltreffend en geautomatiseerd testproces. Farmabedrijven zoals GSK, Janssen Pharmaceutica en UCB sprongen mee op de kar en stellen hun labo-apparatuur en personeel ter beschikking om snel en efficiënt coronatests uit te voeren. GSK mikt op een capaciteit van 6.000 coronatesten per dag in z’n labo’s in Rixensart. Janssen Pharmaceutica beschikt in de Antwerpse Kempen over een technische capaciteit van 10.000 testen per dag. UCB zou in z’n diagnostisch laboratorium in Eigenbrakel dagelijks minstens 5.000 tests aankunnen.

Theoretisch zou de testcapaciteit dus nog fors kunnen toenemen, ook dankzij de samenwerking met de universiteiten van Leuven, Luik, Namen en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en doordat het BASF Innovation Center in Zwijnaarde gespecialiseerde laboapparatuur levert. De testresultaten zijn gemiddeld na zowat 24 uur bekend.
Intussen staat het Waalse biotechbedrijf Kaneka Eurogentec paraat om de stoffen te leveren voor liefst 5 miljoen diagnostische coronatesten volgens een alternatieve methode ontwikkeld door de universiteit van Namen. In dat procedé zijn minder reagentia nodig – die door de toenemende wereldwijde vraag momenteel erg zeldzaam zijn – maar de verwerking vraagt wel meer personeelsinzet.
Sneltesten om eerste triage uit te voeren in ziekenhuizen
Een andere pijler in de strijd tegen het coronavirus zijn de zogenaamde snelle antigeentesten, onder meer ontwikkeld door Coris BioConcept uit Gembloux. Dit bedrijf presenteerde vorig jaar op de essenscia Innovation Award een klinische test die in minder dan een kwartier virusinfecties efficiënt en nauwkeurig detecteert.
Deze technologie vormde het startpunt voor een test die op basis van een neusuitstrijkje in amper 15 minuten uitsluitsel biedt of een persoon al dan niet besmet is met het coronavirus. De test biedt geen 100% nauwkeurigheid, maar door de snelheid verlicht het de druk op de testlabo’s wel aanzienlijk. Coris BioConcept kreeg intussen van het federaal geneesmiddelenagentschap FAGG de opdracht om 350.000 van dergelijke testen te produceren.
Dit artikel is gebaseerd op persberichten en persartikels van de betrokken bedrijven.