Alles wat u moet weten om te innoveren in Japan
Begin december vindt de Belgische economische missie naar Japan plaats onder leiding van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Astrid. Vorige week presenteerden we u in dit artikel enkele interessante weetjes over Japan en innovatie. Vandaag komt u meer te weten over de praktische info die het Europees Octrooibureau (EPO) geeft, zoals de verleningsprocedure in Japan.
Het Europees Octrooibureau heeft nuttige info gebundeld over Azië en over Japan in het bijzonder. De info is eerder van praktische aard: u vindt er onder andere informatie over de verleningsprocedure in Japan, in schematische vorm.
We willen u wijzen op enkele bijzonderheden in de verleningsprocedure:
- Indienen in het Engels is mogelijk: Een octrooitekst kan in het Engels worden ingediend, kort daarna is wel een vertaling in het Japans vereist.
- Verlate onderzoeksprocedure: In Japan kan u de start van het “Onderzoek ten gronde” met 3 jaar uitstellen. Dit is handig omdat u tegen dan al een zicht hebt op procedures die lopen in Europa of bv. China. Dit laat u toe om eenzelfde strategie aan te houden.
- Strikte procedure: hoewel men in Japan grotendeels dezelfde regels hanteert als in Europa zijn sommige regels wel strenger. Vaak vraagt de Onderzoeker in Japan u de conclusies (claims) te beperken tot wat u expliciet aantoont in de Voorbeelden (Examples) van de octrooiaanvragen. Het voorstel dat de Onderzoeker u doet is veelal te beperkend, dus zoekt u best naar een aanvaardbaar compromis.
- Vergelijkend experiment: in de chemie- en life sciencessector wordt u vaak gevraagd een vergelijkend experiment te doen met iets wat wordt aangehaald uit de geciteerde stand van de techniek, typisch in een Voorbeeld. Conclusies beperken of investeren in dit verder vergelijkend experiment? Weet dat u het aangeleverde meestal ook kan gebruiken in China, Korea, Azië en de Stille Oceaan in het algemeen.
- Observatie door derden vóór verlening: Indien u regelmatig indient in Japan zal u gemerkt hebben dat een anonieme observatie van derden mogelijk is vóór verlening. Dit principe bestaat ook in Europa, maar in Europa wordt er veel minder gebruik van gemaakt. De onderzoekers in Japan nemen de observatie van derden zeer serieus. Eenzelfde partij kan meerdere Observaties indienen na mekaar.
- Oppositie na verlening: De mogelijkheid tot het aantekenen van oppositie is weer mogelijk in Japan sinds een aantal jaren, maar er wordt duidelijk meer gebruik gemaakt van de Observatie door derden. Dit is namelijk goedkoper en gaat sneller.