STUDIE: IMPACT INDUSTRIE 4.0 OP JOBS IN CHEMIE EN LIFE SCIENCES

Industry 4.0, big data, the internet of things. Er is vandaag heel wat te doen over de zogenaamde vierde industriële revolutie. Maar wat komt er nu precies op ons af, en welke impact zal dit hebben op het aantal en het soort jobs in de chemie en life sciences in Vlaanderen?

In opdracht van essenscia vlaanderen hebben professor Ans De Vos en senior researcher Tim Gielens van de Antwerp Management School een sectorspecifieke studie uitgevoerd over ‘The future of jobs in chemistry & life sciences’. Het onderzoeksrapport gaat dieper in op de mogelijke implicaties van digitalisering, automatisering en robotisering op de tewerkstelling en de productieprocessen in de chemie, kunststoffen en life sciences.

Zullen er meer of minder jobs zijn? Of is het vooral de jobinhoud die verandert? En hoe stemmen we ons onderwijs in dat geval af op deze jobs van de toekomst? Het is wellicht de eerste sectorspecifieke studie over dit thema in Vlaanderen, een studie die tot stand is gekomen dankzij de intensieve medewerking van 50 experten uit 25 sectorbedrijven.

Met dit onderzoek wil essenscia ondernemingen uit de chemie, kunststoffen en life sciences inspiratie bieden om zich strategisch te positioneren en een HR-beleid op maat uit werken. Dit rapport is dus geen eindpunt, maar eerder de start van een werkproces dat essenscia verder wil ondersteunen via de sectorale vormingsfondsen, het Demografiefonds en specifieke opleidingsprogramma’s. Zo kan Industrie 4.0 uitgroeien tot een unieke opportuniteit om jobs efficiënter, zinvoller en duurzamer te maken.

De videoreportages die werden getoond tijdens het jaarevent van essenscia vlaanderen over ‘The future of jobs in chemistry and life sciences’ kunt u via onderstaande links (her)bekijken.

Sfeerreportage focusgroep AMS - Wat denken jonge werknemers uit de sector over Industrie 4.0?

Janssen Pharmaceutica – Big Data from Lab to Patient

Miko Pac – Humans and Robots Working Together on the Factory Floor

Praxair – A New Remote Controlled Plant