INNOVATION AWARD VDV

15.12.2016: VDV Lubricants: Veilig en efficiënt smeren

Hoewel de productie van verpakkingsglas sterk geautomatiseerd is, gebeurt het aanbrengen van een smeermiddel in de mallen nog grotendeels manueel. VDV Lubricants heeft met SwabMatic een nieuw smeermiddel ontwikkeld dat via een robot automatisch aangebracht kan worden, wat niet alleen de veiligheid maar ook de efficiëntie ten goede komt. 
 Bij de productie van verpakkingsglas moeten de mallen waarin vloeibaar glas geblazen en/of geperst wordt, regelmatig gesmeerd worden om het proces vlot te laten verlopen. Het aanbrengen van zo een smeermiddel wordt in het jargon swabbing genoemd, verwijzend naar de gangbare methode waarbij het product manueel met een borsteltje op de binnenkant van de mallen gesmeerd wordt.
“Dat is een risicovolle operatie want het vloeibaar glas heeft een temperatuur rond 500° C”, legt François Breye uit. Hij is bij VDV Lubricants, een Belgisch bedrijf dat zich toelegt op smeermiddelen voor de glasindustrie, verantwoordelijk voor verkoop en technische ontwikkeling. “Met SwabMatic hebben we een performant systeem ontwikkeld waardoor het product automatisch kan aangebracht worden in de mallen via een nozzle of verstuiver op een robotarm. Dit biedt voordelen op het vlak van veiligheid, precisie en het verbruik. Er is namelijk 75% minder smeermiddel nodig om een productierendement van bijna 100% te bereiken.”

Geen gevaarlijke stoffen meer
 De Belgische firma Socabelec ontwikkelde de robot, VDV Lubricants bedacht een bijhorend innovatief smeermiddel dat omwille van zijn zuiverheid de naam SwabPharma kreeg. De hoge procestemperatuur maakt dat het smeermiddel gedeeltelijk verbrandt waardoor de mallen gemiddeld om het kwartier opnieuw gesmeerd moeten worden. Het product mag bij die verbranding geen sporen nalaten op de mallen of op het glas.
“Met SwabPharma zijn we er bovendien in geslaagd een smeerolie te ontwikkelen waarvan de dampen geen gevaarlijke stoffen bevatten, zoals benzeen en andere poly-aromatische koolwaterstoffen (PAK’s)”, zegt François Breye. “Aan de lancering van de robot en het nieuwe product is drie jaar R&D voorafgegaan. Ze worden samen in de markt gezet als een oplossing die zorgt voor een veilige werkomgeving in de glasindustrie.”

Ontdek hier de andere innovatieprojecten van de essenscia Innovation Award 2016.