INNOVATION AWARD UNIVERCELLS

22.06.2017: Univercells maakt vaccins in fabriekjes op zakformaatDe productie van een vaccin is een complex en duur procedé. Het bedrijf Univercells uit Gosselies ontwikkelende een nieuwe methode om vaccins te maken in micro-installaties. Zo kan de productie lokaal en tegen een lagere kostprijs plaatsvinden, zodat ook ontwikkelingslanden vlotter toegang krijgen tot vaccinatie en een betere gezondheidszorg. De Bill & Melinda Gates Foundation gelooft sterk in deze Belgische innovatie en investeert 12 miljoen dollar in dit baanbrekend productieplatform.

De productie van vaccins gaat traditioneel gepaard met torenhoge opstart- en productiekosten en vereist een zeer gespecialiseerde expertise. Met Univercells hebben we een productieplatform ontwikkeld dat die drie specifieke drempels aanzienlijk verlaagt”, zegt José Castillo, mede-oprichter van Univercells, een bedrijf dat is gevestigd in de i-Tech Incubator van het Biopark in Gosselies.

Onze vernieuwende aanpak is gebaseerd op fabriekjes op microschaal, niet groter dan een paar vierkante meter, wat de opstart van de vaccinproductie vereenvoudigt. De initiële investeringskost ligt daardoor tien tot twintig keer lager dan bij een traditionele productie-eenheid. De continue en geminiaturiseerde productielijn zorgt ook voor een forse daling van de productiekosten. Door de kleinschaligheid en eenvoudige bediening kunnen de micro-installaties bediend worden door lokaal opgeleid personeel, met behoud van een hoog niveau van veiligheid en kwaliteit.”

De voordelen ? De innovatie van Univercells, gepresenteerd tijdens de essenscia Innovation Award, kan de kosten voor vaccins in ontwikkelingslanden drastisch verlagen, alleen al doordat de hoge aankoop- en distributiekosten grotendeels wegvallen. Op die manier kan het uitgroeien tot een echte gamechanger die de gezondheid van een groeiende wereldbevolking verbetert.

“We stappen van een gecentraliseerd productiemodel in welvarende landen over naar een lokale vaccinproductie in alle uithoeken van de wereld, ook in ontwikkelingslanden. Dat is al een innovatie op zich”, zegt José Castillo. “Die visie uit zich ook in ons zakenmodel dat onze toekomstige partners toelaat om hun lokale fabriekjes zelf te beheren. We stoppen onze technologieën en kennis van procesintensivering in een overkoepelend productieplatform, zodanig dat de commerciële productie lokaal kan plaatsvinden op miniatuurformaat.

Het project van Univercells heeft intussen de steun gekregen van de Bill en Melinda Gates Foundation. Dat fonds stopte eind 2016 12 miljoen dollar in de verdere uitbouw van het revolutionaire concept. Het doel is een micro-installatie te ontwikkelen voor een geïnactiveerd poliovaccin. De ambitie is om 40 miljoen dosissen trivalent vaccin per jaar te produceren aan een productiekost van minder dan 0,15 dollar per dosis.

De vooruitzichten zijn dus veelbelovend om de technologie van Univercells – ontwikkelt in samenwerking met Batavia Biosciences uit Nederland en het Canadese Natrix Separations – binnen afzienbare tijd effectief toe te passen in een allereerste microfabriek voor de productie van vaccins. Intussen werkt het bedrijf aan andere afgeleide toepassingen van zijn platformconcept, bijvoorbeeld voor de ontwikkeling van monoklonale antilichamen en andere enzymen. “Onze missie is duidelijk”, besluit Castillo. “Biologische geneesmiddelen voor iedereen beschikbaar en betaalbaar maken door de productiewijze ervan heruit te vinden, en dit op wereldschaal.

Op zoek naar een origineel hulpmiddel om de innovatiekracht in uw onderneming optimaal te laten renderen?
Ontdek de nieuwe reeks video’s van Les Zinnovants
!

Ontdek hier de andere innovatieprojecten van de essenscia Innovation Award 2016.