INNOVATION AWARD STO

27.04.2017: Namibische woestijnkever biedt inspiratie voor intelligente gevelverf van StoOm sierpleister en andere gevelmaterialen beter te beschermen heeft Sto een nieuwe gevelverf ontwikkeld op basis van een bionisch model. Net als bij het pantser van de Namibische woestijnkever creëert de verf een specifieke microstructuur die ervoor zorgt dat gevels in recordtempo opdrogen.
Sto is een producent van buitengevelisolatie en coatings voor gebouwen. Die producten krijgen het steeds harder te verduren. “Enerzijds omdat gebouwen almaar beter geïsoleerd zijn waardoor er gemakkelijker condensatie optreedt op de buitenste afwerkingslaag”, zegt Alexander Rickert, Product Manager Facades bij Sto. “Anderzijds omdat er door de gewijzigde klimatologische omstandigheden in België steeds langere periodes voorkomen met een hoge vochtigheidsgraad wat groenaanslag kan veroorzaken.

Om dit probleem aan te pakken, ontwikkelde Sto een nieuwe gevelverf met een bijzondere structuur die het water snel afvoert: ‘StoColor Dryonic G’. Dankzij een specifieke samenstelling van bindmiddel en vulstoffen vormen zich op het oppervlak allemaal puntjes met een hydrofoob karakter. Dit leidt tot druppelvorming waarna het water via hydrofiele kanaaltjes tussen de puntjes zeer snel afgeleid wordt. Daardoor wordt de droogtijd van gevels – na regen, dauw of nevel – fors ingekort. Zo krijgen algen en schimmels beduidend minder kans om zich te ontwikkelen.

Alexander Rickert: “De verf, beschikbaar in 800 kleuren en geschikt voor zowat alle ondergronden, is ontwikkeld volgens een zogenaamd bionisch model dat gebaseerd is op het samenspel tussen natuur en techniek. Als inspiratie werd het schild genomen van de Namibische woestijnkever. Die kan in extreme droogte overleven omdat hij een speciaal schild heeft waarop hij vocht laat condenseren zodat hij de druppels kan drinken. Met de ‘StoColor Dryonic G’ zijn we erin geslaagd om een microstructuur te creëren die vergelijkbaar is met die van het pantser van de kever.” Of hoe een Namibische woestijnkever de kans op de vorming van groenaanslag op uw huisgevel aanzienlijk verkleint.Ontdek hier de andere innovatieprojecten van de essenscia Innovation Award 2016.