INNOVATION AWARD SPECTRALYS

05.07.2017: Analysetechniek Spectralys Biotech brengt beloftevolle therapieën sneller tot bij de patiëntIn minder dan vijf minuten een kwaliteitsvolle analyse maken van de belangrijkste karakteristieken van biofarmaceutische producten in ontwikkeling. Dat is waar Spectralys Biotech, een spin-off van de ULB (Université libre de Bruxelles), in slaagt dankzij een verregaande expertise in infrarode spectroscopie. Of hoe de technologie van een start-up het mogelijk maakt om beloftevolle therapieën sneller tot bij de patiënt te krijgen.

Bij de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen is het cruciaal om het kwaliteitsniveau van de producten te verzekeren tijdens het ganse fabricatieproces. Op basis van infrarode spectroscopie ontwikkelde Spectralys Biotech hiervoor een vernieuwende aanpak die de structuur en samenstelling van proteïnen in slechts enkele minuten analyseert, wat tot tien keer sneller is dan de huidige technieken. Bovendien volstaat daarvoor een klein volume van het proefstaal, zodanig dat complexe voorbehandelingen of terugkerende kalibraties overbodig zijn.

“We zijn vertrokken van een academische expertise die internationaal erkend is. Zo hebben we een methodologie op punt gezet die het toelaat om analyses van biofarmaceutische producten quasi in real time te laten plaatsvinden”, zegt Allison Derenne, bio-ingenieur, doctor in de wetenschappen en oprichtster van Spectralys Biotech.

Het innoverend karakter van het jonge bedrijf zit niet enkel in de snelheid van de analyses, maar vooral in de mogelijkheid om verschillende kritische parameters gelijktijdig te monitoren. Met de bestaande methodes dient dit momenteel nog in twee, drie tot zelfs vier afzonderlijke stappen te gebeuren. Die verhoogde efficiëntie en bijhorende tijdswinst is mogelijk dankzij de zogenaamde FTIR-spectroscopie (Fourier Transform InfraRed Spectroscopy).

“In slechts één enkele analyse kunnen we zo een zeer precieze en betrouwbare identiteitskaart opstellen van de proefstalen met gedetailleerde informatie over de hoeveelheid en de structuur van de aanwezige proteïnen en bindmiddelen. En dat alles op basis van een staal van amper een paar microgram. De testen kunnen plaatsvinden op de productiesite, zodat de klant waarheidsgetrouwe feedback krijgt terwijl de processen effectief aan de gang zijn”, legt Derenne uit.

De technologie van Spectralys Biotech krijgt intussen internationale erkenning. Het bedrijf is opgenomen in de ‘Hello Tomorrow Global Top 500’, een wereldwijde lijst van veelbelovende start-ups, en Allison Derenne is ook genomineerd als een van de ‘MIT Innovators under 35’, een initiatief van het ‘MIT Technology Review’, het magazine van het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology.

“We zijn nu volop bezig om klanten te zoeken”, zegt Derenne. “Er is zeker een vraag op de markt naar snelle en betrouwbare analysetechnieken zoals de onze. Het is een service die biofarmaceutische bedrijven kunnen uitbesteden of kunnen integreren in hun productielijnen. Als kleine onderneming is het niet altijd eenvoudig om je weg te vinden in de vrij gesloten sector van de biofarma, maar we hopen om vanaf volgend jaar al rendabel te zijn. De tevredenheid van onze huidige klanten stemt ons alvast optimistisch.”


Op zoek naar een origineel hulpmiddel om de innovatiekracht in uw onderneming optimaal te laten renderen?
Ontdek de nieuwe reeks video’s van Les Zinnovants
!

Ontdek hier de andere innovatieprojecten van de essenscia Innovation Award 2016.