INNOVATION AWARD SOUDAL

29.06.2017 Soudal verbetert energieprestaties woningen dankzij SoudatightOm de nieuwe Europese normen inzake energieperformantie te halen, zullen gebouwen in de toekomst absoluut luchtdicht moeten zijn. Ook op het vlak van wooncomfort en het vermijden van vochtproblemen speelt luchtdichtheid een belangrijke rol.
Met het nieuwe product Soudatight heeft Soudal een methode ontwikkeld om dit op een makkelijke en efficiënte manier te realiseren.
Energieperformantie staat al jaren bovenaan de agenda van de bouwsector en heeft al heel wat innovatieve producten opgeleverd. Toch zijn er nog kritische punten, vooral waar verschillende bouwmaterialen aan elkaar zitten. Daar ontstaan koudebruggen en zogenaamde luchtlekken die veel van de geleverde inspanningen teniet kunnen doen.

Een typisch voorbeeld is de afdichting rond ramen”, zegt Filip Van Mieghem, Marketing Manager Airtight Construction bij Soudal. “Met behulp van een PU-schuim kan zo een aansluiting geïsoleerd worden, maar het luchtdicht maken is nog een ander verhaal. Het is iets wat zeer zorgvuldig moet gebeuren. Met folies en tapes is dat niet altijd eenvoudig.
Soudal, de Turnhoutse fabrikant van siliconen, lijmen en PU-schuimen, ontwikkelde met Soudatight een hoogwaardig alternatief. Het gaat om een polymeerpasta die na het uitdrogen een elastische laag vormt die lucht- en dampdicht is.

Brede reeks toepassingen
Filip Van Mieghem: “Soudatight is een SBR-rubber (Styreen Butadieen Rubber, nvdr) in dispersie dat op diverse ondergronden aangebracht kan worden. Zodra het water verdampt is, vormt het product een sterke, elastische laag, vergelijkbaar met een folie. De kleur van het product verandert tijdens het drogen van blauw naar zwart. Zodra dat gebeurd is, kan het membraan mee ingepleisterd of overschilderd worden.”
Het product bestaat in drie varianten waarmee een brede reeks toepassingen kan gerealiseerd worden: van het afdichten van kleine kieren tot het coaten van volledige oppervlakken. De innovatie zit in de dispersie die het zeer makkelijk maakt om een betrouwbare luchtdichtheid te realiseren.
Soudal neemt al sinds 2009 deel aan diverse onderzoeksprojecten die zich focussen op deze problematiek. Soudatight werd uitvoerig getest door het WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf).


Op zoek naar een origineel hulpmiddel om de innovatiekracht in uw onderneming optimaal te laten renderen?
Ontdek de nieuwe reeks video’s van Les Zinnovants
!

Ontdek hier de andere innovatieprojecten van de essenscia Innovation Award 2016.