INNOVATION AWARD NOMACORC

19.01.2017: Nomacorc: Kunststof wijnkurken van Nomacorc worden alsmaar duurzamer

De kunststof wijnkurken van Nomacorc, een onderneming uit Thimister-Clermont in de provincie Luik, worden op een alsmaar duurzamere manier geproduceerd. Dankzij een optimalisatie van het productieproces zijn de kurken lichter, hebben ze een zero carbon footprint en zien ze er ook beter uit. Maar het belangrijkste blijft natuurlijk dat ze een uitstekende bescherming bieden aan de wijn.
“We hebben twee belangrijke aspecten van onze kurken verbeterd”, zegt Sandra Davidts, directrice Products Development bij Nomacorc. “Enerzijds zijn we erin geslaagd om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en anderzijds hebben we vooruitgang geboekt op vlak van design, waardoor de kurken beter aanvoelen.”
Dankzij de innovaties die Nomacorc ontwikkelde, is de polyethyleen – een noodzakelijk basisbestanddeel in het productieproces van de kurken – voortaan bio-gebaseerd. “We werken vandaag met hernieuwbare grondstoffen op basis van rietsuiker, geteeld in Brazilië”, zegt Davidts. “Uitgaande van dit natuurlijke product, suiker omgezet in ethanol, beschikken we voor de fabricage van onze kurken voortaan over biopolymeren.”
De tweede innovatie heeft meer betrekking op de ‘look’ van het afgewerkte product. “Binnen ons nieuwe productgamma ‘Green’ bieden we kurken in kunststof aan waarvan het uiterlijke aspect dat van de klassieke kurk benadert. We hebben in feite geïnnoveerd in de ‘touch and feel’, onze kurken zijn matter en zachter.
Nomacorc gelooft sterk in een mooie toekomst voor deze ‘groene’ kurken. Zo worden ze reeds gebruikt in mousserende wijnen. In Italië testen verschillende wijnhuizen de kurken uit en in een latere fase zullen ze wellicht ook in andere wijnlanden uitgeprobeerd worden.

Ontdek hier de andere innovatieprojecten van de essenscia Innovation Award 2016.