INNOVATION AWARD JLINX

09.02.2017: Janssen Pharmaceutica: JLINX: Aantrekkingspool voor internationaal talent

 

In health care is er een duidelijke trend waarbij bedrijven in een vroeg stadium van R&D al gaan samenwerken om hun innovatietrajecten te versnellen. Janssen Pharmaceutica speelt hierop in met de oprichting van JLINX, een investerings- en incubatiemodel dat de ambitie heeft om internationaal talent aan te trekken.
JLINX biedt start-ups de kans om zich te vestigen op de campus van Janssen Pharmaceutica in Beerse, maar het initiatief is veel meer dan een klassieke incubator die puur gericht is op het aanbieden van facilitaire diensten. “We stellen een gebouw en labo’s ter beschikking, maar JLINX gaat inderdaad veel verder”, legt Tom Aelbrecht, hoofd van de Janssen Campus Office, uit. “We willen ook kapitaal investeren in de start-ups en ze krijgen toegang tot onze expertise door samen te werken met de 1800 wetenschappers op onze campus. Toch hoeven de bedrijven hun onafhankelijkheid niet op te geven en claimen we geen rechten op wat ze ontwikkelen.”

Hefboom voor investeringen in onderzoek
Voor JLINX werkt Janssen Pharmaceutica samen met Bioqube Ventures, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het scouten van topwetenschappers en de begeleiding van die mensen bij de oprichting van een bedrijf. Daarbij hoort ook de samenstelling van een syndicaat van investeerders. Voor Janssen Pharmaceutica is het een innovatieve manier om een financiële hefboom te creëren voor hun investeringen in onderzoek naar nieuwe medicijnen.
“Tegelijk bouwen we goede relaties uit met beloftevolle bedrijven, wat later tot een meer formele samenwerking of eventuele acquisitie kan leiden”, zegt Tom Aelbrecht. “JLINX past ook in een breder kader omdat we start-ups de gelegenheid bieden om onderdeel te worden van de Health Care cluster hier in Vlaanderen. Op die manier kunnen we internationaal talent aantrekken en die mensen kunnen op hun beurt een beroep doen op de wetenschappelijke expertise die hier aanwezig is.”
Ook de overheid ziet een economische hefboom in dit initiatief. Europa stelde via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) 1,25 miljoen euro ter beschikking en de Vlaamse overheid investeerde via het Hermesfonds voor flankerend economisch beleid nog eens 885.000 euro in JLINX.

Ontdek hier de andere innovatieprojecten van de essenscia Innovation Award 2016.