INNOVATION AWARD JANSSEN

26.01.2017: Janssen Pharmaceutica: Van batch naar continue productie

 

 

 

In de farmaceutische industrie vindt een ingrijpende evolutie plaats waarbij overgeschakeld wordt van de klassieke batch processen naar een continue productie. In het Center of Excellence van Janssen Pharmaceutica in Beerse wordt aanzienlijk geïnvesteerd in een nieuwe productielijn en R&D-projecten om deze nieuwe, continue processen te ontwikkelen.

 

In de klassieke benadering gebeurt de productie van medicijnen in opeenvolgende batch processen (mengen, granuleren, compressie, coating) die samen al snel een maand tijd in beslag kunnen nemen. In een continue flow vergt het hele traject van grondstoffen tot eindproduct slechts enkele uren. Dat leidt tot een betere capaciteitsbenutting, wat meteen een van de belangrijkste redenen is voor de overstap naar continue productie.

 

De overgang is ingrijpend want de hele kwaliteitsbewaking, die strikt gereguleerd is, is afgestemd op de klassieke manier van werken in batches. “De omschakeling van processen gebeurt in overleg met overheidsinstanties zoals de FDA (Food & Drug Administration)”, zegt Geert Verreck, Head Oral Solid Development bij Johnson & Johnson. “Tussen de bedrijven onderling is er ook veel communicatie over deze evolutie, wat eerder uitzonderlijk is, en aangeeft hoe ingrijpend ze is.”

 

Quality by Design

“In de klassieke benadering gebeurt de kwaliteitscontrole aan het eind van de keten”, legt Peter Pruuost uit. Hij is Head Small Molecule Drug Product Development bij Johnson & Johnson. “In continue processen wordt overgestapt op de methodes van Quality by Design. De kwaliteit wordt doorheen de hele keten opgevolgd waardoor een real-time release van de producten mogelijk wordt op basis van inline controles in de processen zelf.”

 

In het Center of Excellence van Janssen Pharmaceutica in Beerse wordt momenteel een continue lijn gebouwd die gebruikt zal worden om processen op punt te stellen vooraleer ze naar de productie gaan. Ook hierin zit een belangrijke evolutie. “Waar batch processen vroeger opgeschaald moesten worden naar een reële productiecapaciteit, gebeuren ontwikkeling en productie vanaf nu op identieke lijnen”, legt Geert Verreck uit. “Een capaciteit van 25 à 30 kg per uur is ideaal voor fase 3 testen en kan ook in de productie ingezet worden.”

Ontdek hier de andere innovatieprojecten van de essenscia Innovation Award 2016.